Google Home Speaker

Google gebruikt opnames smart-assistent van Nederlanders en Belgen

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2019
Leestijd: 2 minuten, 17 seconden

De NOS en VRT kwamen gister naar buiten met het nieuws dat in opdracht van Google geluidsfragmenten van gebruikers van de Google-assistent worden beluisterd en geanalyseerd. Een bron deelde audiofragmenten waarop dagelijkse gesprekken van Nederlanders en Belgen waren vastgelegd.

Dat de Google-assistent meeluistert is logisch, gezien het moet kunnen reageren wanneer er “oké Google” wordt gezegd. Normaliter is het zo dat alleen na dit commando daadwerkelijk wordt opgenomen. Nu blijkt dat ook daar buiten soms geluidsfragmenten worden opgeslagen.

De bron

Een Belgische medewerker van een bedrijf wat in opdracht van Google deze geluidsfragmenten analyseert, voelde zich geroepen om met deze informatie naar buiten te komen. Zijn taak is het beluisteren van deze geluidsfragmenten en vervolgens uitschrijven van wat er wordt gezegd. Voor ieder fragment krijgt hij een paar eurocent uitbetaald. Het transcriberen is bedoeld om de Google-assistent te verbeteren. Toch viel het de werknemer op dat hij regelmatig fragmenten te horen kreeg van privégesprekken. Hoewel de fragmenten nooit langer dan een minuut duurde waren daar toch intieme gesprekken en ruzies in te horen.

Reactie van Google

Google zegt in een reactie dat zij deze audiofragmenten gebruiken om de technologie verder te ontwikkelen. Ook benadrukt het bedrijf dat het gaat om “slechts ongeveer 0,2 procent van alle audiofragmenten, die niet worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie”. Toch zijn veel gebruikers niet op de hoogte van deze werkwijze. Google onderzoekt nu ook het lekken van de audiofragmenten, gezien dit het beleid voor gegevensbeveiliging schendt.

Openheid naar de gebruiker

Hoewel Google het doet lijken alsof dit allemaal heel gewoon is, wordt dit beleid niet duidelijk aangegeven bij de gebruiker. Wanneer je een Google-assistent installeert wordt niet aangegeven dat mensen mee kunnen luisteren. Het klopt dat in de algemene voorwaarden staat dat Google “audiogegevens” verzamelt. Maar het is ook begrijpelijk dat de gebruiker vervolgens niet verwacht dat er door mensen naar wordt geluisterd of dat er gesprekken worden opgenomen zonder dat het commando “oké Google” is uitgesproken.

Het is sinds een jaar mogelijk om audiofragmenten niet meer te laten uploaden naar de Google-servers. Wanneer je vervolgens Google Home wil installeren wordt er gevraagd om dit weer aan te zetten om zo beter gebruik te kunnen maken van de Google-assistent.

Smart speakers

Dat smart speakers bepaalde privacy risico’s met zich meebrengen is al langer bekend. Zo is ook van Amazon bekend dat zij gesprekken die door Alexa worden opgepikt, analyseren. Hoewel de apparaten het moderne leven nog makkelijker maken kun je je afvragen of het wenselijk is dat we zo veel opnames uit onze privésfeer bij deze grote bedrijven neer leggen. Bij veel van deze smart speakers kun je opnames verwijderen.

Het ziet er niet naar uit dat Google van plan is te stoppen met de analyse van deze opnames.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen