transavia vliegtuig

Gegevens van 80.000 Transavia passagiers gelekt

Laatst bijgewerkt: 24 februari 2020
Leestijd: 1 minuut, 15 seconden

Transavia meldt in een blogpost dat er gegevens uit een mailbox van de vliegmaatschappij zijn gestolen. Het zou gaan om de gegevens van 80.000 passagiers die tussen 21 en 31 januari 2015 met Transavia hebben gevlogen.

Gestolen gegevens

Uit de mailbox zijn allerlei gegevens van de passagiers gestolen. Zo zouden onder andere voornamen, achternamen, geboortedata, vluchtgegevens, boekingsnummers en bijgeboekte services zijn gelekt. Hierdoor heeft de hacker dus aardig wat informatie buitgemaakt. Transavia benadrukt dat er geen gevoelige data zoals creditcardgegevens, paspoortinformatie en verdere contactgegevens zijn gestolen. Ook hebben zij het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), waar je bij dergelijke voorvallen toe verplicht bent. Verder zijn de betrokken passagiers ook op de hoogte gesteld. Het overgrote deel van de betrokken passagiers zou uit Nederland komen.

Gegevensbeveiliging

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de hackers binnengekomen via een gelekt e-mailadres en een zwak wachtwoord. Helaas gebruiken veel mensen zwakke wachtwoorden die zij ook nog eens hergebruiken. Hierdoor is het voor hackers een stuk eenvoudiger om binnen te dringen. Het gebruiken van sterke wachtwoorden is een essentiële stap naar meer online veiligheid. De luchtvaartmaatschappij geeft aan dat de gegevens gestolen zijn maar dat er geen aanwijzingen zijn die erop duiden dat er misbruik is gemaakt van de gestolen data. De verwachting is dat de schade beperkt zal blijven. Toch is dit niet met zekerheid te zeggen.

Transavia zegt ook zelf een onderzoek te zijn gestart naar het lek en geeft aan meer te gaan investeren in informatiebeveiliging. Op deze manier hopen zij dergelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen