Toetsenbord met Google logo op Enter-toets

Fitbit overname door Google-moederbedrijf een privacygevaar

Laatst bijgewerkt: 24 februari 2020
Leestijd: 1 minuut, 41 seconden

Vorig jaar in november kondigde Google-moederbedrijf Alphabet aan dat ze fitnesstrackerfabrikant Fitbit willen overnemen. Het Europees Comité voor gegevensbescherming stelt dat dit een gevaar is voor de privacy van Europese burgers. De privacytoezichthouder, waar ook de Autoriteit Persoonsgegevens onderdeel van uitmaakt, maakt zich vooral zorgen dat het verzamelen en combineren van gevoelige gezondheidsinformatie de privacybescherming van burgers zal ondermijnen.

Fitbit produceert apparatuur, zoals bijvoorbeeld smart watches, die allerlei gezondheidsgerelateerde informatie bijhouden, om sporters te helpen. Denk hierbij aan zaken als hartslag, gezetten stappen, aantal verbrande calorieën, etc.

De Europese privacytoezichthouder benadrukt verder dat na de overname door Google’s moederbedrijf Fitbit nog steeds gebonden is aan de AVG. Het comité spoort beide bedrijven aan om een analyse te maken van de privacyimplicaties die de overname zal hebben.

Wat heeft het Europees Comité voor gegevensbescherming hiermee van doen?

Google en Fitbit zijn Amerikaanse bedrijven, maar opereren allebei ook binnen de EU. Zodoende zijn ze wettelijk verplicht om zich aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) te houden. Doen ze dit niet, dan kunnen ze sancties opgelegd krijgen. Alphabet, het moederbedrijf van Google, zal de Europese Commissie ook op de hoogte moeten stellen van de overname, als deze doorgaat. Als de uitvoerende macht binnen de EU en de EU-wet handhaver, heeft de Europese Commissie grote invloed op bedrijven die binnen de EU opereren. De Commissie dient bijvoorbeeld ook wetsvoorstellen in. De Europese Commissie wordt over privacy-gerelateerde zaken geadviseerd door het Europees Comité voor gegevensbescherming. Zodoende is er vaak dus een prikkel, zelfs voor grote bedrijven, om aandacht te besteden aan wat dit Comité besluit.

Waarom is er sprake van een potentieel privacygevaar?

Zoals het Europees Comité voor gegevensbescherming aangeeft, betekent de overname dat één van de grootste bedrijven ter wereld, Google, inzage zal krijgen in heel veel gevoelige data. Daarbij heeft Google de laatste tijd best wat kritiek gekregen over de manier waarop ze met (gevoelige) data omgaan. De zorg bij velen is uiteraard dat de gezondheidsdata die Google door deze overname zal kunnen verzamelen gebruikt kan worden voor verkeerde doeleinden.

Tech-journalist
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen