App-icoontjes van diverse sociale media op een rij

Facebook, Twitter en Google ontvangen dagvaarding van Amerikaanse Senaatscommissie

Laatst bijgewerkt: 2 oktober 2020
Leestijd: 3 minuten, 4 seconden

Mark Zuckerberg, Jack Dorsey en Sundar Pichai moeten zich binnenkort melden bij de Amerikaanse Senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Vervoer. De commissie wil de CEO’s van respectievelijk Facebook, Twitter en Google uithoren over artikel 230 van de Communications Decency Act. President Trump wil dit wetsartikel aanpassen zodat sociale media in de toekomst niet zomaar berichten offline kunnen halen.

Dat schrijft persbureau Reuters.

President Trump wil einde aan immuniteitsclause

Artikel 230 van de Communications Decency Act stelt dat sociale media niet aansprakelijk zijn voor de uitingen die gebruikers op deze platforms plaatsen. Als iemand zich bijvoorbeeld op Facebook racistisch uitlaat over een specifieke bevolkingsgroep, dan kan Facebook niet hiervoor aangeklaagd worden. Dat geldt ook voor ‘verwerpelijke’ of ‘aanstootgevende content’ die geschaard kunnen worden onder haatzaaien, kinderporno, terrorisme of auteursrechtelijk beschermd materiaal.

President Trump wil een einde maken aan deze immuniteitsclausule. Hij is namelijk boos dat sociale media de afgelopen maanden meerdere van zijn uitspraken offline hebben gehaald. Zo verwijderde Twitter een tweet van de president waarin hij zei dat stemmen met de post tot ‘grootschalige fraude’ leidt. Ook tweets over de Black Lives Matter demonstraties, politiegeweld en het coronavirus werden door de microblogdienst verwijderd. Tot slot verwijderde Facebook een campagnevideo van de presidentskandidaat, omdat het platform een auteursrechtenclaim had ontvangen.

Volgens president Trump proberen sociale media hem en de Republikeinse partij het zwijgen op te leggen. In juni vroeg hij aan procureur-generaal William Barr om nieuwe regels voor socialemediabedrijven te formuleren. Trump wil dat zij wel degelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de uitspraken van gebruikers. Ook wil hij dat sociale media niet langer op eigen houtje berichten kunnen verwijderen.

Technologiebedrijven kritisch over aanpassen artikel 230

Techbedrijven zijn kritisch over de plannen van de president. Ze zijn bang dat ze niet langer kunnen optreden tegen fraude, oplichtingspraktijken en aanstootgevende content. The Consumer Technology Association, een consortium bestaande uit bedrijven als IBM, Microsoft en Sony, vindt het eveneens een slecht idee om artikel 230 van de Communications Decency Act op de schop te gooien. “Het is schokkend dat onze eigen regering een wet probeert te ondergraven die tot ongekende Amerikaanse innovatie heeft geleid, met enorme voordelen voor onze consumenten en economie”, aldus een woordvoerder.

De Senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Vervoer wilde het onderwerp lange tijd niet bespreken. Donderdag stemde de commissie alsnog unaniem in met het voorstel om de CEO’s van Facebook, Twitter en Google te dagvaarden. Zuckerberg, Dorsey en Pichai kunnen dan onder ede worden verhoord. Het is de meest verregaande maatregel van de commissie. Het feit dat de dagvaarding een maand voor de presidentsverkiezingen op de deurmat valt, geeft het middel nog meer kracht.

‘Dagvaarding was de enige manier om Facebook, Twitter en Google te laten aanschuiven’

Maria Cantwell, lid van de Senaatscommissie namens de Democraten, voelde er aanvankelijk niets voor om dagvaardingen de deur uit te doen, maar is toch overstag gegaan. “Ik kan niet wachten om de heer Zuckerberg vragen te stellen. Ik verwelkom het debat over artikel 230”, zo zei ze tegenover de pers.

Volgens commissievoorzitter Roger Wicker was dit de enige manier om de CEO’s te laten aanschuiven. Een uitnodiging om op vrijwillige basis deel te nemen aan het verhoor, hadden de topmannen eerder naast zich neergelegd.

Het is niet de eerste keer dat de CEO’s voor de Senaat verschijnen. Zuckerberg moest in 2018 zich verantwoorden voor het Cambridge Analytica schandaal. Afgelopen jaar verdedigde hij de nieuwe betaaldienst van Facebook voor de Senaat. En eerder dit jaar moesten hij, Sundar Pichai (Google), Tim Cook (Apple) en Jeff Bezos (Amazon) zich melden bij de Senaat om uit te leggen hoe zij omgaan met hun concurrenten. Het vermoeden bestaat dat deze techbedrijven hun machtspositie misbruiken om concurrentie nagenoeg onmogelijk te maken.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen