Techbedrijven zien niets in nieuwe regels van president Trump voor sociale media

Icoontjes van sociale media als Twitter, Facebook en Instagram naast elkaar op een smartphonescherm

The Internet Association, bestaande uit grote internetbedrijven als Facebook, Amazon en Google, dringt er bij de Federal Communications Commission (FCC) op aan om af te zien van het verzoek van president Trump om sociale media aan een kort lijntje te houden. De techbedrijven zijn bang dat ze hierdoor minder makkelijk op eigen initiatief ‘laakbare content’ kunnen verwijderen. En dat is in niemands belang, zo beargumenteren ze.

Dat schrijft persbureau Reuters.

President Trump heeft slechte ervaringen met sociale media. In juni plaatste Twitter een opmerking bij een tweet van de president, waarin hij zei dat stemmen met de post tot ‘grootschalige fraude’ leidt. Een tweet van Trump waarin hij op een provocerende manier de roofovervallen tijdens protestacties van Black Lives Matter tegen politiegeweldig en racisme veroordeelde, werd door de microblogdienst verwijderd. Niet veel later haalde Facebook een campagnevideo van de president op zijn platform offline, naar eigen zeggen omdat ze een auteursrechtenclaim van de muzikant had ontvangen. Tot slot heeft Trump meer dan eens feitelijke onjuistheden over het coronavirus op sociale media geplaatst die zijn verwijderd.

President Trump suggereerde dat sociale media hem en de Republikeinse partij het zwijgen proberen op te leggen. En dat hij niet van plan is om dit met lede ogen aan te zien. Hij ondertekende een decreet waarin hij procureur-generaal William Barr vroeg om nieuwe regels te formuleren voor sociale media. Zo wil de president dat sociale media niet zomaar op eigen houtje berichten offline kunnen halen. Op deze manier ontstaat er meer ‘openheid en transparantie’.

Tevens wil president Trump een einde maken aan de immuniteitsclausule van sociale netwerken. In artikel 230 van de Communications Decency Act staat dat platforms als online uitgeverij fungeren. Niet het sociale netwerk, maar gebruikers die berichten plaatsen zijn verantwoordelijk en aansprakelijk voor hun uitspraken en content. Als sociale media ‘verwerpelijke content’ aantreffen op hun platform, dan mogen ze ingrijpen.

Veel onbegrip bij techbedrijven voor plannen president Trump

Diverse grote technologiebedrijven hebben zich verenigd in The Internet Association. Volgens hen is het onverstandig om sociale media hard aan te pakken. Zij vragen aan toezichthouder FCC om sociale netwerken niet te beperken in hun doen en laten om ongepaste content aan te pakken.

Volgens de groep zijn de regels die president Trump voor ogen heeft “misleidend, ontbreekt een wettelijke basis en vormen ze een risico voor het beleid”. De techbedrijven zijn bang dat ze straks niet langer zelf kunnen optreden tegen “fraude, oplichtingspraktijken, content die zelfmoord en eetstoornissen verheerlijken, en een breed scala aan andere aanstootgevende content”.

Ook The Consumer Technology Association doet een klemmend beroep op de FCC om de regels van Trump niet te reguleren. Deze groep vertegenwoordigt bedrijven in de techindustrie als IBM, Microsoft en Sony. Volgens hen wordt naleving “nagenoeg onmogelijk” gemaakt. “Het is schokkend dat onze eigen regering een wet probeert te ondergraven die tot ongekende Amerikaanse innovatie heeft geleid, met enorme voordelen voor onze consumenten en economie”, zo zegt een woordvoerder van The Consumer Technologie Association.

FCC geeft geen commentaar op de kwestie

De FCC weigert om een reactie te geven op de verzoeken van de techbedrijven. De toezichthouder wil op dit moment ook nog niet reageren op het voorstel van president Trump. Wanneer FCC-voorzitter Ajit Pai wel publiekelijk reageert op de kwestie, is onduidelijk.

De kans dat Pai tegen de wens van president Trump ingaat, is bijzonder klein. Tenminste, als hij zijn baan wil houden. In augustus trok het Witte Huis uit het niets de nominatie van FCC-bestuurslid Mike O’Reilly in. Vlak daarvoor had hij zich kritisch uitgelaten in de media over het reguleren van redactionele keuzes door sociale media.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen