Facebook icoontje in een map op een smartphone tussen andere sociale netwerken

Facebook hoeft geen gevoelige informatie af te staan aan de Europese Commissie

Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020
Leestijd: 2 minuten, 53 seconden

De Europese Commissie lijdt een gevoelige nederlaag in de rechtbank. Facebook hoeft voorlopig geen documenten aan de Commissie te overhandigen waarin privacy- en concurrentiegevoelige informatie staat. De General Court van de Europese Unie (EU) steekt daar een stokje voor en stelt het sociale netwerk in het gelijk.

Dat schrijft persbureau Reuters.

De Europese Commissie onderzoekt Facebook

Eerder deze week schreven we dat de Europese Commissie zijn zinnen heeft gezet op Facebook. Het dagelijkse bestuur van de EU heeft twee onderzoeken ingesteld naar het Amerikaanse sociale netwerk. Allereerst wil de Commissie weten hoe Facebook data verzamelt, hoe ze geld verdient met deze dataverzameling en of daar open en eerlijk over wordt gecommuniceerd met de buitenwereld. Daarnaast loopt er een onderzoek tegen concurrentievervalsing. Facebook Marketplace zou concurrenten oneerlijk benadelen ten gunste van zichzelf.

De Europese Commissie gaat zeer ver om antwoord te krijgen op zijn vragen. Ingewijden vertelden deze week dat de Commissie sinds afgelopen maart inzage heeft gevraagd in meer dan 1,7 miljoen documenten, waaronder interne e-mails. Ook willen de onderzoekers documenten bestuderen waarin zoektermen als ‘grote vraag’, ‘gratis’, ‘niet goed voor ons’ en ‘shut down’ in voorkomen. In totaal gaat het om 2.500 van dit soort zoektermen.

‘Europese Commissie maakt zich schuldig aan privacyinbreuk’

Facebook vindt dat de Europese Commissie zijn boekje te buiten gaat. Zo vragen de onderzoekers niet alleen naar te brede en vage informatie, maar eisen ze tevens zeer veel privacygevoelige informatie van Facebook-medewerkers. Tevens zitten er documenten tussen die over potentiële beveiligingsrisico’s gaan, informatie waarvan geen enkel bedrijf wil dat deze openbaar wordt gemaakt of gedeeld wordt met anderen.

“De exceptioneel brede aard van de verzoeken van de Commissie betekent dat we overwegend irrelevante documenten moeten overhandigen die niets met het onderzoek van de Commissie te maken hebben. Inclusief uiterst gevoelige privé-informatie van medewerkers zoals medicijngebruik, financiële documenten en gegevens over familieleden”, zo vertelde Tim Lamb, concurrentie-adviseur bij Facebook. Hij vond dat een rechtbank zich over deze kwestie moest uitspreken. Daarom bracht hij half juli de zaak onder de aandacht bij de General Court, onderdeel van het Europese Hof van Justitie.

Facebook krijgt gelijk van de rechtbank

Deze stelt Facebook in het gelijk. Het gerecht stelt dat het verzoek van de Europese Commissie “in strijd is met het fundamentele recht op privacy van het management en de werknemers”. Als deze documenten in de openbaarheid komen, hebben interne maatregelen die eventueel genomen moeten worden volgens de rechtbank “geen effect”. Zeker niet als achteraf blijkt dat het overhandigen van de documenten onrechtmatig is. Facebook hoeft daarom geen gehoor te geven aan het verzoekschrift van de Commissie.

De uitspraak van de rechtbank is een voorlopig oordeel. Wanneer een definitief besluit volgt is onduidelijk. Op dit moment staat het 1-0 in het voordeel van Facebook.

Privacyschending door Facebook

De rechtbank erkent dat de Europese Commissie met zijn oproep zich schuldig maakt aan privacyinbreuk. Andersom wordt Facebook van dezelfde overtreding beticht. De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting willen een rechtszaak beginnen tegen het sociale netwerk vanwege het schenden van de privacy van gebruikers. Volgens de belangenorganisaties hanteert Facebook al jarenlang een onduidelijk privacybeleid en deelt het zonder instemming persoonlijke gegevens met derden. “Zo verrijkte Facebook zich ongerechtvaardigd en ten koste van zijn gebruikers”, aldus de initiatiefnemers.

Volgens de directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar moet er een einde komen aan dit soort privacyschendingen. “En Facebook moet voortaan glashelder zijn in zijn communicatie naar gebruikers. Die moeten de volledige controle over hun gegevens hebben”, aldus Molenaar.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen