Explosieve stijging oplichting door malafide webwinkels

Vrouw houdt een creditcard vast terwijl ze online shopt

Black Friday en andere kortingsacties die momenteel gaande zijn, zorgen voor veel slachtoffers. De politie heeft nu al ruim vijf keer zoveel aangiftes van internetoplichting gekregen in vergelijking met heel 2019. Met de feestdagen in het vizier ligt het voor de hand dat het aantal gedupeerden de komende tijd verder zal toenemen.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van de politie.

Ruim vijf keer zoveel meldingen van internetoplichting

De maand november is weliswaar nog niet voorbij, maar tot nu toe ontving de politie in totaal 15.732 meldingen van mensen die zijn opgelicht door een webshop. Ter vergelijking: in heel 2019 kwamen er zo’n 3.000 aangiftes van online oplichting binnen. Ruim de helft van het aantal meldingen (8.743) zijn gedaan tegen webwinkels die helemaal niet bestaan.

De oplichters gaan gewiekst te werk Ze richten een website in die er professioneel uitziet. Op deze manier proberen ze bezoekers te overtuigen dat het om een legitieme webwinkel gaat. Vervolgens plaatsen ze daar uiteenlopende producten met zeer hoge kortingen op. Men betaalt het geld, maar dan wordt er helemaal niets bezorgd. Als ze contact proberen op te nemen met de webwinkel, blijkt deze met de noorderzon te zijn vertrokken.

Politie krijgt 600 meldingen van malafide webshop in één weekend

Zo bood de webwinkel Koffiekeuzes.nl een espressomachine van het merk Philips aan voor 59 euro. Normaal gesproken betaal je hiervoor in de winkel 675 euro. Bezoekers van de website dachten een mooie deal te maken, maar niets is minder waar. Sommige kopers kregen te horen dat er prijsfout was gemaakt en dat daarom niet alle bestellingen geleverd konden worden.

In één weekend tijd ontving de politie meer dan zeshonderd aangiftes van deze zogenaamde kortingsactie. Daarop liet ze het internetadres blokkeren. Door ingrijpen van de politie konden veel betalingen aan het bedrijf worden bevroren en kregen gedupeerden hun geld terug. Volgens Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) zijn de slachtoffers mensen die normaal gesproken alert zijn voor online oplichting. “Ze letten even niet goed op of zijn soms te goed van vertrouwen en dan gaat het mis”, aldus Van der Linden.

Aantal slachtoffers neemt komende tijd waarschijnlijk verder toe

Door de explosieve stijging van het aantal meldingen van internetoplichting, is een team dag en nacht bezig om frauduleuze webwinkels op te sporen. Als de site vanuit Nederland opereert, is het relatief eenvoudig om een site uit de lucht te halen. Agenten hebben daarentegen hun handen vol aan webwinkels die vanuit het buitenland worden gehost. En met Sinterklaas en de feestdagen nog voor de boeg, zullen oplichters proberen om nog meer geld uit de zakken te kloppen van goedgelovige bezoekers.

De politie waarschuwt mensen om goed op te letten als ze zaken doen met een kleine, onbekende webshop. Doe allereerst goed research naar de webwinkel en kijk of andere gebruikers een review hebben achtergelaten. Je merkt snel of een webshop te vertrouwen is of niet. In het register van de Kamer van Koophandel (KvK) kun je nagaan of een online winkel bestaat of niet. Via de ledenlijst van Thuiswinkel.org kun je controleren of een shop is aangesloten bij het Thuiswinkel Waarborg.

“Maar de beste tip blijft: als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo”, zo vertelt Van der Linden tegenover het AD.

Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een nepwinkel

VPNGids.nl schreef afgelopen jaar een artikel over hoe je een nepwinkel op internet kunt herkennen. Het gaat om allerlei subtiele aanwijzingen dat er mogelijk iets niet in de haak is. Denk aan een site die geen veiligheidscertificaat gebruikt, als een site onlangs pas is geregistreerd, er geen contactpagina is of als het enkel mogelijk is om vooraf te betalen.

Wil je weten hoe je een webshop kunt controleren, hoe je veilig online kunt betalen of wat je moet doen als je het slachtoffer bent van een oplichter? Lees dan het artikel ‘Veilig webwinkelen: zo herken je een malafide webshop’, dat onlangs nog geüpdatet is.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen