Europol arresteert 150 verdachten rond illegale handel op dark web

Hacker zit achter zijn laptop met een groengekleurd scherm

Bij een internationale actie tegen illegale handel op het dark web zijn 150 verdachten gearresteerd, waaronder vier Nederlanders. Handhavingsinstanties uit diverse landen onder leiding van Europol namen verder ruim 26,7 miljoen euro in cash en cryptovaluta’s in beslag, 234 kilo drugs en 45 vuurwapens. Dat alles gebeurde onder de noemer operatie Dark HunTOR. Dat bevestigt het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie aan het journalistieke onderzoeksplatform Pointer.

Binnenkort volgen er wellicht meerdere arrestaties

De verdachten verhandelden volgens Europol via het dark web, het afgesloten deel van het internet voor het doorsnee publiek, tienduizenden goederen in Europa en de Verenigde Staten. Het gaat om illegale producten en diensten zoals synthetische drugs, vuurwapens, auteursrechtelijk beschermd materiaal, kinderpornografie, telefoons met afgeschermde chatapplicatie zoals EncroChat en moordaanslagen. De meeste arrestanten zijn zogeheten high value targets: verkopers waar opsporingsdiensten al geruime tijd naar op zoek zijn, omdat ze heel wat op hun kerfstok hebben.

De meeste arrestaties werden verricht in de VS, 65 om precies te zijn. 47 verdachten werden opgepakt in Duitsland, 24 in het Verenigd Koninkrijk, vier in Nederland, drie in Frankrijk, twee in Zwitserland en één in Bulgarije. Mogelijk loopt het aantal arrestaties de komende dagen of weken verder op, omdat er nog aanvullend onderzoek wordt verricht naar diverse accounts op het dark web.

Operatie Dark HunTOR ontstaan door neerhalen DarkMarket

De wereldwijde operatie staat intern bekend als operatie Dark HunTOR. Rolf van Wegberg, cybercrimeonderzoeker aan de TU Delft, vertelt tegenover Pointer dat deze operatie een trendbreuk vormt. “Waar eerder dit soort operaties zich richtten op het oppakken van beheerders van dit soort marktplaatsen en het in beslagnemen van de infrastructuur, zien we dat politiediensten zich nu hebben gericht op het arresteren van de topverkopers.”

De operatie vloeide voort uit het offline halen van DarkMarket, de grootste illegale marktplaats op het dark web sinds Silk Road. Het platform telde bijna een half miljoen gebruikers en meer dan 2.400 verkopers. Hier werden onder meer gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten, ransomware en andere malware verkocht. Naar schatting is er in totaal voor ruim 140 miljoen euro verhandeld via DarkMarket.

In januari van dit jaar arresteerde de Duitse politie een 34-jarige man uit Australië en haalde ze tientallen servers met belangrijke data uit de lucht. Opsporingsdiensten vermoeden dat de Australiër de eigenaar is van DarkMarket en als spin het web fungeerde. Bij het onderzoek naar DarkMarket stuitten politiediensten op nieuwe informatie en verdachten. Daardoor kon operatie Dark HunTOR van start gaan.

‘Dark web is niet langer veilige verstopplaats voor criminelen’

Marjolein Ruitenbeek, communicatieadviseur bij de politie, bevestigt dat de Nederlandse politie vier verdachten heeft gearresteerd. “Op basis van de informatie van Europol hebben we de twee grootste Nederlandse verkoopaccounts op DarkMarket onderzocht die toen actief waren. Van het account met de naam Dutch Magic hebben we twee mensen opgepakt, net zoals bij het account met de naam Sankhara. Weer nieuwe informatie van Europol biedt mogelijkheden voor vervolgonderzoek.”

Jean-Philippe Lecouffe, Deputy Executive Director of Operations bij Europol, vertelt tegenover Pointer dat criminelen niet langer veilig zijn op het dark web. “De politie heeft de middelen om internetcriminelen te ontmaskeren en verantwoordelijk te houden voor hun daden, zelfs op het dark web. Het dark web is tegenwoordig geen veilige plek meer voor criminelen om zich op te verstoppen”, aldus Lecouffe.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen