Duitse politie sluit grootste illegale marktplaats op het dark web DarkMarket

Close-up van een hand op een trackpad op een laptop

De Duitse politie is erin geslaagd om de grootste illegale marktplaats op het dark web genaamd DarkMarket te sluiten. Het forum telde bijna een half miljoen leden en meer dan 2.400 kopers. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro aan cryptocurrency zijn verhandeld op het platform.

Dat meldt het Openbaar Ministerie van de Duitse stad Koblenz in een persbericht.

Surface web, deep web en dark web

Het internet zoals we dat vandaag de dag kennen bestaat uit diverse lagen. Allereerst is er het surface web. Daaronder vallen alle websites die op gangbare wijze via een webbrowser of via de zoekresultaten van zoekmachines zijn te bezoeken. Denk aan nieuwsportalen, webwinkels, fora, videoplatforms, en ga zo maar door. Als we het over ‘het internet’ hebben, dan bedoelen we het surface web.

Het gedeelte van het internet dat voor een slechts een handjevol mensen te bereiken is, noemen we het deep web. De URL’s van de internetpagina’s zijn afgeschermd, wat inhoudt dat zoekmachines ze niet indexeren in hun zoekresultaten. Intranet en extranet zijn voorbeelden van het deep web, maar ook bijvoorbeeld databases van bedrijven, ziekenhuizen, bibliotheken, overheden, internationale organisaties, et cetera.

Tot slot is er het dark web. Dit gedeelte van het internet is niet toegankelijk voor iedereen en is alleen te bezoeken via speciale browsers zoals Tor. Het dark web steekt anders in elkaar dan het reguliere internet. Het werkt niet met domeinnamen die eindigen op .nl, .com of .eu. In plaats daarvan eindigen domeinnamen op .onion en vormen willekeurige cijfers en letters het webadres. Een voorbeeld daarvan is http://r6rfy5zlifbsiiym.onion/. Deze link verwijst naar The Comic Book Library, een bibliotheek met duizenden stripboeken.

DarkMarket rijst op uit de as van Silk Road

Het dark web wordt veelal geassocieerd met duistere praktijken, illegale handel in verboden goederen en andere vormen van criminaliteit. Die kwalificatie is niet onterecht: in oktober 2013 arresteerde de FBI Ross William Ulbricht, beter bekend als ‘Dread Pirate Roberts’, en ging Silk Road offline, de grootste en bekendste illegale zwarte markt op het dark web. Silk Road werd door anderen nieuw leven ingeblazen, maar in november 2014 ging ook deze marktplaats op zwart. En dan zijn er nog de vele verhalen over het online bestellen van harddrugs, wapens en zelfs moordaanslagen.

Toen Silk Road uit de lucht was, sprongen anderen in op het vacuüm dat hierdoor ontstond. Het bekendste voorbeeld daarvan is DarkMarket, naar verluidt de grootste illegale marktplaats die het dark web vandaag de dag kent. Het platform telt meer dan een half miljoen leden en 2.400 kopers. Zij handelden in onder meer drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens en andere persoonsgegevens, kinderporno, anonieme simkaarten en malafide software waarmee phishing- en andere type cyberaanvallen uitgevoerd kunnen worden. In totaal zouden er ruim 320.000 transacties zijn verricht op het platform, waarbij er meer dan 140 miljoen euro is uitgegeven in de vorm van cryptocurrency.

Tientallen servers met belangrijke data in beslag genomen

De vermoedelijke eigenaar van DarkMarket is een 34-jarige Australiër. Hij werd afgelopen weekend opgepakt door de Duitse politie op de grens tussen Duitsland en Denemarken. De autoriteiten hadden vlak daarvoor een maandenlang onderzoek afgerond, waarbij hij naar voren kwam als belangrijkste kopstuk van de illegale marktplaats. Voor het onderzoek werkten de Duitse autoriteiten nauw samen met Amerikaanse, Australische, Britse, Deense en Zwitserse politiediensten.

Naast de Australiër nam de Duitse politie meer dan twintig servers in beslag. Deze stonden in Oekraïne en Moldavië. Met de informatie op de servers hoopt de politie nieuwe onderzoeken te kunnen starten tegen de moderators, kopers en verkopers op DarkMarket.

Servers afkomstig uit een ‘cyberbunker’ zetten de politie op het juiste spoor

De Duitse politie kwam de illegale marktplaats op het dark web op het spoor bij het onderzoek naar een ‘cyberbunker’. In een oude, ondergrondse bunker van de NAVO in Duitsland ontdekten agenten meer dan vierhonderd servers. Deze servers werden gebruikt om te communiceren met het dark web. Een 60-jarige Nederlander runde dit complex. Hij werd samen met zeven andere verdachten gearresteerd door de politie in september 2019.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen