EU: ‘Ierland en Luxemburg moeten harder optreden tegen techgiganten’

EU vlaggen

Ierland en Luxemburg zijn niet in staat om een vuist te maken tegen de techbedrijven die in dat land gevestigd zijn. De landen hebben meer middelen nodig om ervoor te zorgen dat zij zich aan Europese wet- en regelgeving houden op het gebied van privacy.

Dat schrijft de Europese Commissie in een rapport, dat is ingezien door persbureau Reuters.

Privacy en AVG

Privacy is een belangrijk goed. Consumenten en burgers zijn zich steeds meer bewust dat de handel in persoonlijke informatie -ook wel big data genoemd- big business is. Het is de levensader voor bedrijven als Google, Facebook en Twitter: zij verdienen er jaarlijks miljarden mee. Door de nodige privacyschandelen zoals Cambridge Analytica zijn burgers nog alerter over wat zij wel en niet delen op internet.

Zowel op nationaal als internationaal niveau zijn er privacywetten om ons te beschermen tegen dit soort praktijken. Sinds twee jaar kennen we in Europa de Algemene Verordening Gegevensbescherming of General Data Protection Regulation, kortweg ook wel de AVG of GDPR genoemd. Deze verordening is in het leven geroepen om de privacy van de burgers van Europese lidstaten te waarborgen. Er staat onder meer in wat er onder persoonsgegevens verstaan wordt, onder welke voorwaarden bedrijven deze gegevens mogen verzamelen, welke technische en organisatorische verplichtingen dit met zich meebrengt, en welke rechten burgers hebben om controle op hun gegevens uit te oefenen. Zo hebben ze het recht om hun gegevens in te zien en aan te passen of geheel te laten verwijderen.

Vestigingsklimaat

Bedrijven die zich in Europa vestigen hebben zich aan de privacyregels in de AVG te houden. Dat het hoofdkantoor mogelijk in het buitenland is gevestigd, doet er niet ter zake. In een notendop, Amerikaanse bedrijven die in Europa zaken doen, hebben zich aan Europese regels te houden. Het niet-naleven van deze regels kan leiden tot torenhoge boetes, zoals bedrijven als Google en Microsoft aan den lijve hebben ondervonden.

Vanwege allerlei fiscale trucjes en belastingvoordelen, hebben diverse grote techbedrijven hun hoofdkantoor in Europa gevestigd. Ierland en Luxemburg zijn geliefde vestigingslanden: bedrijven als Google, Facebook, Twitter en Amazon hebben hier hun Europese hoofdkwartier staan. Nationale toezichthouders moeten er dan voor zorgen dat zij de Europese regelgeving naleven.

Middelen

Dat is nou juist de crux: ze zijn onvoldoende in staat om dit af te dwingen. Volgens een rapport van de Europese Commissie is tussen 2016 en 2019 in alle 27 EU-landen het aantal medewerkers van de toezichthouders gemiddeld gestegen met 42 procent. De begroting is in deze periode toegenomen met 49 procent. In Ierland en Luxemburg groeide het personeelsbestand in deze periode met respectievelijk 169 procent en 126 procent. Nog is dat niet genoeg.

“Omdat de grootste techbedrijven in Ierland en Luxemburg zijn gevestigd, nemen de privacywaakhonden in deze landen de leiding als het gaat om grensoverschrijdende zaken. Zij hebben meer middelen nodig dan in verhouding met hun bevolking logisch zou zijn”, zo staat er volgens Reuters in het rapport.

In Ierland lopen momenteel onderzoeken naar techbedrijven als Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, LinkedIn, Apple, Verizon en Quancast. De Europese Commissie roept de toezichthouders in alle EU-landen op om meer samen te werken. Volgens het dagelijkse bestuur van de EU kan alleen op deze manier de regels in verschillende landen op dezelfde manier gehandhaafd worden.

Klacht

Het is niet de eerste keer dat we horen dat Europese privacywaakhonden niet in staat zijn om de AVG-regels in eigen land te handhaven. De makers van de webbrowser Brave constateerden onlangs dat de controlerende instanties te weinig financiële middelen en gekwalificeerd personeel hebben om een vuist te maken tegen ‘de grote jongens’, terwijl dat volgens de AVG wel verplicht is. Om die reden hebben zij een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen alle 27 EU-lidstaten.

“Robuuste handhaving is essentieel. AVG-handhavers moeten in staat zijn om grote techbedrijven op een gedegen manier te onderzoeken, en zonder angst voor beroep optreden. De nationale overheden van Europese lidstaten geven ze niet de middelen om dat te doen. Daarom moet de Europese Commissie zich ermee bemoeien”, aldus Brave.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen