End-to-end-encryptie Instagram en Messenger komt pas in 2023

telefoon met slot op laptop

Meta schakelt pas in 2023 end-to-end-encryptie standaard in voor berichten binnen Facebook Messenger en Instagram. Dit schrijft Antigone Davis, hoofd veiligheid bij Meta, in een artikel voor The Telegraph. Eerder noemde het moederbedrijf van Facebook en Instagram 2022 als mogelijke datum voor het standaard versleutelen van berichten met end-to-end-encryptie.

Balans tussen veiligheid en privacy

Het is al mogelijk om berichten te versleutelen, maar deze optie is niet standaard ingeschakeld. Dit verwacht Meta pas in 2023 te doen vanwege zorgen over de veiligheid van gebruikers. Met de huidige instellingen kan het bedrijf criminele activiteiten tegengaan. Beelden van bijvoorbeeld kindermisbruik kunnen worden opgespoord.

Bij end-to-end-encryptie zijn berichten alleen te ontcijferen voor de verzender en de ontvanger. Als berichten onderschept worden, zijn deze dus onleesbaar voor de ‘onderschepper’. Dit maakt het voor autoriteiten zoals overheden en politiediensten lastiger om criminele activiteiten te stoppen.

Davis laat weten dat Meta op zoek is naar “effectieve oplossingen” om misbruik tegen te gaan. Tegelijkertijd wil het bedrijf privégesprekken van gebruikers beschermen. “Als bedrijf dat miljarden mensen over de hele wereld met elkaar verbindt en toonaangevende technologie heeft gebouwd, zijn we vastbesloten om de privécommunicatie van mensen te beschermen en mensen online veilig te houden”, schrijft Davis in het artikel.

Meta stelt de uitrol van de standaard encryptie uit “om het juiste evenwicht” tussen privacy en veiligheid te vinden. Het platform werkt onder andere samen met privacy- en veiligheidsdeskundigen en overheden om sterke veiligheidsmaatregelen in haar plannen in te bouwen. Davis schrijft dat Meta van mening is “dat mensen niet moeten kiezen tussen privacy en veiligheid.”

Kritiek van opsporingsdiensten

Verschillende overheden en kinderbeschermingsorganisaties uitten al kritiek op de voornemens van Meta om end-to-end-encryptie standaard in te schakelen voor Facebook Messenger en Instagram. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel noemde de plannen eerder dit jaar “onacceptabel”.

In 2019 riepen Amerikaanse, Australische en Britse autoriteiten Facebook in een open brief op om geen end-to-end-encryptie uit te rollen voor de verschillende berichtendiensten. Ook kinderorganisaties eisten in hetzelfde jaar dat de beveiligingsmaatregel er niet zou komen. Zij vreesden dat seksueel misbruik van kinderen door de versleuteling onopgemerkt zou blijven.

Meta wil veiligheid blijven ondersteunen

WhatsApp, een andere chatdienst van Meta, heeft al sinds 2016 automatische end-to-end versleuteling. Volgens Davis hebben veiligheidsdiensten desondanks “meer data dan ooit” om te gebruiken bij onderzoeken naar criminelen, waaronder telefoonnummers, e-mailadressen en locatiegegevens.

Ze verwijst naar de meest recente jaarlijkse enquête van Europol onder politiële en justitiële autoriteiten. Hierin gaf 85 procent van de ondervraagden aan dat dit soort gegevens zeer belangrijk zijn bij onderzoeken.

“Als we end-to-end encryptie uitrollen zullen we een combinatie van niet-versleutelde data van onze apps, accountgegevens en meldingen van gebruikers gebruiken om hen op een privacy-vriendelijke manier te beschermen en tegelijkertijd inspanningen voor de openbare veiligheid te ondersteunen”, schrijft Davis.

Op deze manier zou Meta momenteel al belangrijke informatie van WhatsApp doorspelen aan kinderbeschermingsautoriteiten.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen