Hacker aan het werk op zijn laptop

Digitale weerbaarheid en cybercrime zijn de focus tijdens Week van de Veiligheid

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2020
Leestijd: 3 minuten, 34 seconden

De Week van de Veiligheid is gestart. Van 5 tot en met 11 oktober richt de politie Zeeland-West-Brabant zich op digitale weerbaarheid en cybercrime. Via een campagne op sociale media wil het politiekorps aandacht vragen deze thema’s. Tijdens het vragenuurtje kunnen mensen rechtstreeks vragen stellen over digitale weerbaarheid.

Dat schrijft de politie op haar website.

Week van de Veiligheid gaat van start

Nu de donkere dagen weer voor de deur staan, neemt de kans op criminaliteit toe. Naast traditionele overtredingen als inbraak, diefstal en beroving, neemt cybercrime alsmaar toe in ons land. Door preventieve maatregelen te treffen en veiligheidstips in acht te nemen, kan een hoop ellende voorkomen worden. Om daar aandacht voor te vragen staat de Week van de Veiligheid dit jaar in het teken van digitale weerbaarheid.

Een groot aantal partijen doet mee om een groot succes te maken van de Week van de Veiligheid. Koninklijke Horeca Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Detailhandel Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland, politie, het Platform Veilig Ondernemen, Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en meer dan 180 gemeenten doen mee en organiseren allerlei activiteiten.

Politie vertelt over cybercrime en geeft veiligheidstips

Districtschef Wietske Muller ziet het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit dagelijks toenemen. Een week lang aandacht besteden aan digitale weerbaarheid is volgens hem dan ook een goed plan. “Door een hele week de aandacht op cybercrime te richten en dan vooral op de preventieve kant, willen we de kans pakken om onze burgers daarin weerbaarder te maken en hen de helpende hand toe te steken”, aldus Muller.

Voor sommigen zijn digitale weerbaarheid en cybercrime een ver-van-mijn-bedshow. Om deze tunnelvisie te doorbreken, staat de politie Zeeland-West-Brabant iedere dag stil bij een vorm van digitale criminaliteit. Deze zaak wordt belicht via Facebook, Twitter en Instagram. Naast het aanstippen van praktijkvoorbeelden, geeft de politie ook dagelijks concrete tips om digitale weerbaarheid van burgers en ondernemers te vergroten.

Enkele onderwerpen die komende week aan bod komen, zijn WhatsApp-fraude, spoofing, helpdeskfraude, phishing, identiteitsfraude en de gevaren van openbare WiFi-netwerken.

Politie houdt digitaal vragenuurtje via livestream

Via sociale media kunnen geïnteresseerde en betrokken burgers reageren. Ook kunnen ze op donderdagavond 8 oktober van 19:00 tot 20:00 hun vragen stellen over digitale weerbaarheid. Een panel van deskundige politiemensen probeert alle vragen te beantwoorden. De livestream is te volgen via het YouTube-kanaal van de politie Zeeland-West-Brabant. Als je daar nu naartoe gaat, kun je een herinnering instellen voor het live-event.

Digitale dreiging is groot

Digitale weerbaarheid en cybercriminaliteit zijn onderwerpen die de laatste tijd regelmatig in het nieuws komen. Door de verwevenheid van mobiele en stationaire apparaten en het feit dat ze vrijwel voortdurend verbonden zijn met internet, is de kans op digitale risico’s en maatschappij-ontwrichtende gevolgen ongekend groot. Deze digitale dreiging hangt als het zwaard van Damocles ons voortdurend boven het hoofd, zo waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) eind juni in het rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2020. De enige remedie daartegen is dat we onze digitale weerbaarheid serieus nemen en continu te monitoren.

Begin juli reageerde minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het rapport van de Inspectie voor het Onderwijs naar de ransomware-aanval op de Universiteit Maastricht. Volgens haar laat de casus duidelijk zien dat de mens de zwakke schakel is op het vakgebied van cybersecurity. Digitale weerbaarheid is mensenwerk en burgers moeten dat goed tot zich laten doordringen. Ze pleit ervoor om regelmatig cyberoefeningen te houden, bewustwordingscampagnes te handhaven en een digitaal brevet te introduceren.

Beveiligingsexpert Ronald Prins vertelde afgelopen week in een interview dat statelijke actoren een grote bedreiging vormen, zowel voor internationale bedrijven als de overheid en de vitale infrastructuur. Omdat deze dreiging groot en voor de buitenwereld grotendeels onzichtbaar is, is het lastig om onze digitale weerbaarheid te vergroten. Hij pleit dan ook voor meer openheid en transparantie.

Overigens blijkt uit onderzoek van Motivaction International dat wij menen dat we goed op de hoogte zijn cyberdreigingen en hoe we ons daar tegen moeten wapenen. In het rapport Veilig Online 2020 is te lezen dat de meeste Nederlanders (65 procent) goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen van online veiligheid en hoe zij zich kunnen wapenen tegen cybercriminelen. Een andere conclusie is dat de meesten niet bereid zijn om te betalen voor veiligheidsdiensten als een antivirusprogramma of password manager.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen