Corona-app Verenigd Koninkrijk ‘binnen enkele weken’ een feit

Corona-app Verenigd Koninkrijk ‘binnen enkele weken’ een feit

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk moeten nog even wachten. Binnen nu en enkele weken lanceert de Britse overheid een corona-app om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Met de applicatie wil de regering burgers op de hoogte brengen als ze met iemand in contact zijn geweest die besmet is met het virus.

Dat schrijft Matthew Gould, algemeen directeur van NHSX, de afdeling binnen de National Health Service (NHS) die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe technologie in de gezondheidszorg.

Coronabestrijding in het Verenigd Koninkrijk

Volgens de laatste officiële cijfers zijn er in het Verenigd Koninkrijk momenteel 140.000 inwoners besmet met COVID-19. Prins Charles en premier Boris Johnson behoorden tot deze groep. De prins ging eind maart enkele dagen in thuisquarantaine in zijn huis in Schotland. Premier Johnson werd 12 april ontslagen uit het ziekenhuis en is inmiddels helemaal hersteld. Aankomende maandag gaat hij dan ook weer aan het werk, zo meldt The Telegraph. Net geen 20.000 man zijn tot nu toe aan het coronavirus overleden.

De Britse overheid neemt de dreiging van het virus dan ook zeer serieus. In maart stelde de regering een lockdown in. Burgers mochten alleen naar buiten voor een boodschap, een frisse neus, om naar werk te gaan of voor een ander te zorgen. Alle scholen en universiteiten werden gesloten, openbare voorzieningen en winkels mochten sporadisch hun deuren openen, en er kwam een samenscholingsverbod voor groepen van 3 personen en meer.

Zo werkt de app

Eind maart kondigde de regering aan dat er ook een app zou komen. Matthew Gould, hoofd van NHSX, geeft vandaag iets meer details over de applicatie. Deze werkt met bluetooth. Deze technologie is in staat om de afstand tussen twee smartphones te berekenen. De app houdt een logboek bij waarin staat welke afstand iemand had tot een ander. Deze data is naar eigen zeggen anoniem. Als iemand ziek wordt, kan deze persoon ervoor kiezen om de NHS hierover te informeren. Deze voert dan automatisch een risicoanalyse uit en waarschuwt indien nodig andere burgers die onlangs met de persoon in kwestie in aanraking zijn geweest. Zij krijgen allemaal het advies om thuis te blijven, totdat de klachten over zijn.

In de toekomst krijgt de app een update. Zodra burgers deze installeren, kunnen zij ervoor kiezen om meer achtergrondinformatie over zichzelf door te geven aan de NHS. Met deze informatie kan de gezondheidsdienst hotspots en trends identificeren, zo is de gedachte. De verzamelde data is alleen toegankelijk voor onderzoekers van de NHS. Burgers mogen op ieder moment de app van hun smartphone verwijderen. Alle gegevens die de app verzamelde wordt dan tegelijkertijd verwijderd. “We zullen open en transparant zijn over de keuzes die je maakt in de app en wat ze voor jou betekenen. Als we aanpassingen aanbrengen aan de app, leggen we in Jip-en-Janneke taal uit waarom we deze veranderingen hebben gemaakt, en wat dit voor jou betekent”, zo schrijft Gould. Verder benadrukt hij dat veiligheid en privacy in alle fasen van de ontwikkeling van de app centraal staan.

‘Corona-app is er over enkele weken’

De techniek die de overheid voor de app gebruikt is ontwikkeld door epidemiologen, wiskundigen en ethici van de Oxford University. De makers werken nauw samen met Google en Apple om de contact-tracing app te ontwikkelen. De broncode van de app wordt openbaar gemaakt zodra deze af is. Op die manier kan het publiek de ontwikkelaars controleren. Een onafhankelijk klankbord toetst op hun beurt de makers. In deze groep zitten experts op het gebied van mobiele applicaties, datavergaring en klinische veiligheid. De Britse privacytoezichthouder ICO is eveneens betrokken bij de ontwikkeling van de app. In een reactie zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie het volgende:

“Burgers moeten het vertrouwen hebben in de manier waarop persoonlijke gegevens worden gebruikt in de strijd tegen COVID-19. ICO erkent dat deze data een vitale rol kan spelen om de pandemie een halt toe te roepen en de urgentie om snel te handelen. We werken met de NHSX samen om openheid en transparantie te garanderen. Gedurende het ontwikkelingsproces, het moment dat de app uitrolt en wanneer hij niet langer nodig is, zullen we blijven we adviseren.”

Wanneer de corona-app er precies komt, kan de algemeen directeur niet precies zeggen. Zijn inschatting is dat het zeker nog ‘enkele weken’ gaat duren.

Terughoudend

In andere Europese landen staan politici en belangenorganisaties terughoudend tegenover een corona-app. Philippe De Backer, de minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, zei donderdag in een interview met het programma Villa Politica dat er in België voorlopig geen app komt. Wel zegt hij dat de overheid op dit moment ‘algemene kaders op het federale niveau’ formuleert, waarmee hij niet uitsluit dat er mogelijk in de toekomst wel een applicatie wordt gelanceerd.

Na een enerverende marathonsessie besloot minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat geen van de gepresenteerde apps momenteel aan de veiligheids- en privacyeisen voldoet. Hij gaat een nieuw team samenstellen dat zich gaat bezighouden met de ontwikkeling van de app. Mochten deze experts er ook niet uitkomen, dan bestaat de mogelijkheid dat er geen contact-tracing app in ons land komt, zo vertelde minister De Jonge deze week aan de Tweede Kamer.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen