Autoriteit Persoonsgegevens neemt videobel-apps onder de loep

privacy

Nu thuiswerken aan de orde van de dag is, vragen velen zich af welke apps ze kunnen gebruiken om veilig en verantwoord in contact te staan met collega’s en klanten. Zeker als je nagaat wat er de afgelopen weken allemaal is voorgevallen bij Zoom, staat dit punt hoog op de agenda. De Autoriteit Persoonsgegevens wil ons een handje helpen bij het maken van een keuze. Daarvoor heeft de privacyorganisatie een keuzehulp gelanceerd.

Privacy is een belangrijk goed voor de meeste Nederlanders. Ze willen privégesprekken privé houden en zakelijke gesprekken moeten in vertrouwen gevoerd kunnen worden. Het kiezen van de juiste communicatiemiddelen is daarbij van groot belang, zeker na wat er allemaal bij Zoom is gebeurd. Hackers braken in bij videogesprekken van anderen waar ze niets te zoeken hadden. Sommigen gingen zover dat ze racistische dingen zeiden, erotische content toonden of in hun adamskostuum door beeld paradeerden. Er is zelfs een woord voor dit soort acties bedacht: Zoombombing.

Keuzehulp

Dit soort situaties wil je uiteraard koste wat kost zien te voorkomen. Terwijl Zoom haar uiterste best doet om haar privacy- en veiligheidszaken op orde te krijgen, zijn er meer dan genoeg alternatieve chat- en videobelapplicaties. Maar welke apps springen zorgvuldig om met mijn privacy? Om die vraag te beantwoorden heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naar 13 videobel-apps gekeken, in het bijzonder naar de privacyaspecten van de diensten. “De AP krijgt namelijk veel vragen over privacy bij zulke apps, nu mensen massaal zijn gaan videobellen tijdens de coronacrisis. Daarom biedt de AP een keuzehulp om verschillende videobel-apps te vergelijken”, aldus de belangenorganisatie.

Het resultaat van haar inspanningen is deze keuzehulp. Deze geeft een overzicht van 13 populaire videobeldiensten en beantwoordt vragen als ‘welke gegevens verzamelt de app?’, ‘wat doet de app met deze gegevens?’ en ‘hoe goed is de communicatie beveiligd?’ De AP waarschuwt dat ze geen uitgebreid, technisch onderzoek heeft gedaan, maar enkel naar de privacyverklaring van de aanbieders heeft gekeken.

Meer alternatieven

De AP heeft de volgende videobel-apps onderzocht: Discord, FaceTime, Google Hangouts, Google Meets, Houseparty, Jitsi, Facebook Messenger, Signal, Skype, Nextcloud Talk, Microsoft Teams, WhatsApp en Zoom. De laatste dienst krijgt vanzelfsprekend een asterisk: “Wees voorzichtig als u Zoom gebruikt. Deze app is nog volop in ontwikkeling”, zo waarschuwt de privacyorganisatie.

Als we naar de lijst kijken, springen Jitsi, Signal en Nextcloud Talk eruit. Dit zijn de enige diensten die geen persoonlijke data als je adresboek, locatiegegevens of metadata uit gesprekken verzamelen. Tevens zijn het de enige diensten die hun broncode openbaar hebben gemaakt (open-source).

Ook wij van VPNgids hebben een lijst samengesteld met apps voor veilig videobellen en online vergaderen. Naast een groot aantal van de hierboven genoemde apps, hebben we tevens naar applicaties als Jami, Wickr en Wire gekeken. Dit zijn eveneens naar onze mening drie goede privacyvriendelijke alternatieven.

Op zoek naar tips om op een veilige en verantwoorde manier thuis te werken zolang de overheid dat van ons verlangt? Lees dan onze uitgebreide handleiding veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen