Baliemedewerkster meet de lichaamstemperatuur van een bezoeker op met een digitale thermometer

AP tikt bedrijven op de vingers voor verwerken lichaamstemperatuur medewerkers

Laatst bijgewerkt: 27 november 2020
Leestijd: 3 minuten, 9 seconden

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft twee grote bedrijven gewaarschuwd. Uit onderzoek blijkt dat ze de lichaamstemperatuur van hun medewerkers verwerken. Daarmee overtreden ze de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De toezichthouder heeft hen aangespoord om orde op zaken te stellen.

Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens in een persbericht.

AP ontvangt klachten over temperatuurmeting

Door de coronapandemie werkt een groot deel van werkend Nederland thuis. Sommige werkgevers zien liever dat hun personeel op de werkvloer is. Om de veiligheid van andere medewerkers te garanderen, meten organisaties de lichaamstemperatuur op van hun werknemers. Bij lichte verhoging of koorts mogen ze het pand niet in, omdat de kans bestaat dat ze het coronavirus bij zich dragen en anderen mogelijk besmetten.

Van meet af aan ontving de Autoriteit Persoonsgegevens klachten hierover. De toezichthouder legde uit dat het opmeten en verwerken van lichaamstemperatuur niet is toegestaan volgens de AVG, omdat het volgens de Europese privacywetgeving een persoonsgegeven is. Even later kwam de privacywaakhond daar op terug en stelde dat een temperatuurmeting onder bepaalde voorwaarden wel is toegestaan. Als een werkgever een meting verricht en de uitslag daarvan niet opslaat in een IT-systeem, dan is de AVG niet van toepassing en is het dus geen probleem.

Twee grote bedrijven lappen de regels aan hun laars

Om te kijken of ondernemers zich aan de regels houden, onderzocht de toezichthouder twee grote bedrijven. Om welke bedrijven het gaat wil de Autoriteit Persoonsgegevens niet bekend maken. Het onderzoek was volgens Monique Verdier, vicevoorzitter van de AP, hard nodig. “De AP begrijpt dat werkgevers maatregelen willen nemen om de risico’s van het coronavirus te beperken, maar de maatregelen moeten wel binnen de grenzen van de wet blijven. Werknemers zijn niet altijd in de positie om de meting te weigeren of te ontwijken. Daarom heeft de AP besloten om hier onderzoek naar te doen.”

De conclusie van de Autoriteit Persoonsgegevens liegt er niet om. De toezichthouder constateert dat de onderzochte bedrijven zich niet aan de AVG houden, omdat ze zelf de lichaamstemperatuur van hun medewerkers verwerken. Een lichaamstemperatuur is een persoonsgegeven die te herleiden is tot een specifiek persoon, zo legt de AP uit. “Een lichaamstemperatuur zegt iets over iemands gezondheid. Daarom is het niet alleen een persoonsgegeven, maar ook een gezondheidsgegeven. En gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens, waarvoor speciale regels gelden”, aldus de privacywaakhond.

Bedrijven krijgen de kans om orde op zaken te stellen

Het opslaan en verwerken van bijzondere persoonsgegevens van medewerkers is meestal verboden, tenzij de persoon hiervoor expliciet toestemming geeft. Toch zitten hier meer haken en ogen aan dan je misschien denkt. “Mensen moeten in vrijheid toestemming kunnen geven”, zo legt Verdier uit. “Maar werknemers zullen zich vaak onder druk gezet voelen om toestemming te geven aan hun werkgever. Bovendien mag toestemming weigeren geen nadelige gevolgen hebben. Bij dit bedrijf mochten medewerkers die weigerden niet naar binnen. Daardoor is de temperatuurmeting op deze manier dus niet toegestaan.”

De Autoriteit Persoonsgegevens legt niet direct een boete op. Ze geeft de bedrijven in kwestie de kans om zaken te verbeteren. Over een tijdje komt de toezichthouder opnieuw langs om vast te stellen of de manier van temperaturen is aangepast. Zo niet, dan kunnen er wel sancties volgen.

Afnemen van coronatests door werkgever mogelijk in strijd met AVG

Eind oktober waarschuwde de toezichthouder dat het zelf testen van personeel op corona mogelijk in strijd is met de AVG. De Europese privacywet en het Nederlandse arbeidsrecht verbieden dat een werkgever medische gegevens van een werknemer mogen registreren. Deze bevoegdheid is enkel weggelegd voor een bedrijfsarts of GGD-arts, oftewel mensen met een beroepsgeheim. Sommige bedrijven nemen volgens de AP bewust dit risico, omdat ze bang zijn dat de bedrijfsvoering in het geding komt. “De hoogte van die boete weegt niet op tegen het verlies door het stilleggen van de productie”, zo waarschuwde de toezichthouder.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen