Werkgever mag niet zomaar temperatuur opmeten

Werkgever mag niet zomaar temperatuur opmeten

Laatst bijgewerkt: 24 april 2020
Leestijd: 2 minuten, 46 seconden

Werkgevers mogen niet zonder meer de temperatuur van hun medewerkers opnemen. Dat geldt ook voor bezoekers. Bedrijven die dit wel doen overtreden daarmee de wet en riskeren een forse boete. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De belangenorganisatie zegt regelmatig klachten over dit onderwerp te ontvangen.

Het duurt naar alle waarschijnlijkheid nog wel een tijdje voordat we weer met z’n allen op straat kunnen. De kans op besmetting door het coronavirus is dusdanig groot dat het kabinet besloot dat we allemaal minimaal anderhalve meter afstand moeten houden. Tevens riep premier Rutte alle Nederlanders op om zoveel mogelijk thuis te werken. De kans dat je besmet raakt op de werkvloer is hierdoor nihil.

Temperaturen

Het kan natuurlijk voorkomen dat mensen per se op kantoor moeten zijn om hun werk te kunnen doen. In dat geval moeten werknemers de anderhalvemeterregel in acht nemen. De meeste werkgevers treffen meer maatregelen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Denk aan het plaatsen van een zeepdispenser bij de ingang, het sluiten van kantines of instellen van looproutes.

Sommige werkgevers gaan nog een stapje verder. Voordat een werknemer het pand binnen mag, moet hij zijn temperatuur laten opmeten. Als deze persoon een verhoging of koorts heeft, moet hij rechtsomkeer maken. Een verhoogde lichaamstemperatuur is namelijk één van de symptomen die horen bij het coronavirus. Om ieder risico uit te sluiten mag een werknemer met verhoging of koorts geen stap zetten op de werkvloer.

Het is echter verboden om mensen te temperaturen, zo zegt de AP. Dat mag alleen als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Werkgevers proberen dit op te lossen door bij werknemers om expliciete toestemming te vragen. De AP waarschuwt dat dit in een arbeidsrelatie niet kan, omdat er geen sprake is van gelijkwaardigheid: de baas vraagt immers of de werknemer daarmee instemt. Medewerkers kunnen zich hierdoor onder druk gezet voelen en hier achteloos mee instemmen.

Dokter spelen

De AP benadrukt dat het voor werkgevers verboden is om voor dokter te spelen. Ze mogen zelfs niet informeren naar de gezondheid van hun medewerkers. Alleen een arts mag een gezondheidstest afnemen bij werknemers en hun medische gegevens verwerken.

Wat voor vast personeel geldt, geldt ook voor bezoekers. Als een chauffeur met goederen langskomt om deze te bezorgen, mag een ondernemer niet zijn temperatuur opmeten. Ook hier is sprake van een ongelijkwaardige situatie en is daarom streng verboden.

Handhaving

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, is fel en vastbesloten als het gaat om de bescherming van de privacy van medewerkers: “We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden”, aldus Wolfsen. Hij adviseert iedereen wiens baas de temperatuur van medewerkers meet, om dit aan te kaarten bij de ondernemingsraad en functionaris gegevensbescherming (FG). Mochten zij hier niets mee doen, dan treedt de AP op. De belangenorganisatie kan hoge boetes opleggen aan ondernemers die de privacyregels overtreden.

Wolfsen heeft er alle begrip voor dat werkgevers veiligheidsmaatregelen treffen tegen het coronavirus. De lichaamstemperatuur opmeten van medewerkers en bezoekers is echter niet toegestaan. “Dat mag niet. Vanuit de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is dit een ernstige overtreding. Als dit gebeurt, zullen we als AP handhavend optreden”, zo waarschuwt de topman.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen