Amerikaanse senaat

Amerikaanse Senaat akkoord met de verkoop van de internetgeschiedenis van Amerikaanse consumenten

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 40 seconden

Amerikaanse internetproviders hebben toestemming gekregen van de Senaat om de browsergeschiedenis van consumenten te gaan verkopen. De belangenvereniging voor internetproviders had hier een verzoek voor ingediend, dat nu dus is goedgekeurd door de Senaat. Als het verzoek ook door het Huis van Afgevaardigden wordt goedgekeurd, zullen internetproviders geen expliciete toestemming meer nodig hebben van consumenten om hun surfgeschiedenis voor commerciële doeleinden door te spelen aan andere partijen.

Browsergeschiedenis nu nog beschermd door regels omtrent ‘gevoelige informatie’

Op dit moment valt de browsergeschiedenis van consumenten nog onder ‘gevoelige informatie’, en mag derhalve niet worden doorverkocht zonder toestemming. Dit is vastgelegd in privacyregelgeving die vorig jaar is opgesteld door de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC). Nu de Republikeinen aan de macht zijn lijkt het tij met betrekking tot privacyregelgeving te keren. Maatregelen die bedoeld waren de privacy van consumenten te waarborgen worden nu teruggedraaid.

Het verzoek van de internetproviders komt neer op het aanpassen van de door de FCC opgestelde privacyregels die bepalen dat browsergeschiedenis onder ‘gevoelige informatie’ valt. Zodra deze beslissing ongedaan wordt gemaakt, ligt de weg open voor commerciële exploitatie van het surfgedrag van Amerikaanse burgers.

Republikeinen in Senaat steunen voorstel internetproviders

Met 50 stemmen voor en 48 stemmen tegen is het voorstel aangenomen door de Senaat, en zal nu behandeld worden in het Huis van Afgevaardigden. Als het Huis van Afgevaardigden ook akkoord gaat, krijgen de internetproviders vrij spel voor de verkoop van de browsergeschiedenis van Amerikaanse internetgebruikers.

Grote Amerikaanse internetproviders lobbyen al enige tijd om de door de FCC opgestelde privacyregels te versoepelen. Er is ook gebleken dat de senatoren die instemden met het voorstel van de internetproviders 2,2 miljoen dollar campagnegelden hebben ontvangen van diezelfde internetproviders voor herverkiezingscampagnes. De verwachting is dat Amerikaanse consumenten op grote schaal gebruik zullen gaan maken van VPN’s om hun privacy, anonimiteit en persoonlijke informatie te beschermen tegen deze nieuwe vorm van financiële exploitatie door de internetproviders.

Ook de internetgeschiedenis van Nederlandse consumenten kan hierdoor mogelijk gevaar lopen vanwege de uitgebreide log-policies die veel Amerikaanse internetproviders erop nahouden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past