Agentschap Telecom benoemd tot certificeringsautoriteit

Mensen die hun duim omhoog steken

Agentschap Telecom is sinds deze week officieel de Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA). In deze rol houdt de toezichthouder zich bezig op de certificering van IT-producten, diensten en processen. Op deze manier probeert het kabinet digitale producten en diensten veiliger te maken en de digitale weerbaarheid van ons land te vergroten.

Dat schrijft Agentschap Telecom in een persbericht.

Smart devices populair in Nederland

De meeste Nederlandse huishoudens hebben één of meerdere slimme apparaten of smart devices in huis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dat bij 72 procent van alle Nederlanders het geval. Slimme water-, gas- en elektriciteitsmeters zijn het populairst, gevolgd door een slimme thermostaat en smart speakers. Slimme verlichting, rookmelders, beveiligingscamera’s en smart toys zijn het minst gewild, zo blijkt uit het onderzoek.

We maken ook steeds meer gebruik van internet en werken steeds vaker online. Niet alleen zakelijk, maar ook privé gebruiken we volop online diensten: denk aan streamingdiensten als Netflix en HBO Max, maar ook clouddiensten om back-ups van onze gegevens op te slaan.

Digitale diensten en producten die we dagelijks gebruiken moeten daarom veilig zijn en niet uitvallen door cyberaanvallen. Daarin gaat Agentschap Telecom een belangrijke rol vervullen. De instantie is officieel uitgeroepen tot Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA). Dat houdt in dat de instantie toezicht gaat houden op IT-producten en digitale diensten.

‘Nederland en Europa digitaal veiliger maken’

In de Europese Cybersecurity Verordening, ook wel de Cybersecurity Act genoemd, heeft de EU veiligheidseisen opgesteld voor digitale producten en diensten. In de verordening staat dat iedere lidstaat een toezichthouder moet aanwijzen om dergelijke producten en diensten te controleren. Belangrijkste vraag die de toezichthouder moet beantwoorden, is of de producten en diensten aan de afgesproken veiligheidseisen voldoen. Voor ons land is dat Agentschap Telecom.

Angelina van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom, is trots op deze benoeming. “Dit nieuwe stelsel maakt voor iedereen inzichtelijk hoe veilig en weerbaar producten en diensten zijn. De consument kan straks een bewustere keuze maken: kies ik voor een gecertificeerd product, of niet? Gecertificeerde producten zijn veiliger in gebruik en weerbaarder tegen cybercriminaliteit.”

Ze vervolgt haar verhaal. “Zeker omdat de verwachting is dat de veiligheidseisen nu nog vrijwillig zijn, maar in de toekomst waarschijnlijk verplicht worden voor fabrikanten en aanbieders in Europa. Gecertificeerde producten zijn in de toekomst te herkennen aan een Europees cybersecurity logo. Dat maakt Nederland en Europa digitaal veiliger.”

Strengere veiligheidseisen voor slimme apparaten

Vanaf 2024 gelden er strengere eisen voor slimme apparaten. Dergelijke producten mogen vanaf dan niet langer standaard een zwak wachtwoord gebruiken. Verder moeten ze getest zijn op veiligheidslekken, opgeslagen persoonlijke en financiële informatie afschermen en consumenten en organisaties de mogelijkheid geven om deze data te beheren en beschermen.

Oud-minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok zei eind vorig jaar dat cyberveiligheid een sluitpost is voor fabrikanten van smart devices. “We zien dat onveilige producten een ideale toegangsdeur zijn voor criminelen om persoonlijke of bankgegevens buit te maken. Of om de besturing over te nemen, waardoor een apparaat kan worden gebruikt voor een hackaanval op andere consumenten of bedrijven. Daarom is het essentieel dat het IoT veilig is en vertrouwd kan worden gebruikt.”

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen