Driekwart Nederlanders heeft IoT-apparaat in huis

Vrouw probeert de digitale assistent van een slimme speaker te bedienen

Driekwart van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruikt een Internet of Things (IoT) apparaat. Slimme meters en thermostaten zijn het populairst. Mensen die geen IoT-product hebben, zeggen zich zorgen te maken over privacy en beveiliging.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bevindingen zijn vastgelegd in het rapport ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020’. Het onderzoek is verricht onder 6.500 mensen van 12 jaar of ouder van april tot juli 2020.

Slimme apparaten in Nederlandse huishoudens

IoT-apparaten zijn producten die met internet zijn verbonden en voortdurend data uitwisselen. Van smart watches tot koelkasten, van rookmelders tot slimme speakers: IoT-apparaten zijn er in allerlei soorten en maten. En ze zijn reuze populair onder Nederlanders. 72 procent van de bevolking gaf afgelopen jaar aan één of meerdere slimme apparaten te bezitten.

Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter in zijn huis te hebben. Met dit apparaat kan een water- of energieleverancier op afstand de meterstanden aflezen. Hiermee hoef je de meterstanden niet langer handmatig door te geven aan je leverancier. Een slimme thermostaat, waarmee je op afstand de temperatuur in je huis of appartement kunt regelen, is eveneens een gewild product. Een kwart van de respondenten (27 procent) zegt er een te hebben.

Slimme verlichting en rookmelders minder populair

Eén op de vijf huishoudens heeft een slimme speaker met virtuele assistent zoals Google Assistant, Siri of Alexa. Bijna 20 procent gebruikte afgelopen jaar slimme accessoires, zoals een smartwatch of smartband. Eén op de tien Nederlanders reed in een auto met ingebouwde internetverbinding. 6 procent gebruikte vorig jaar een IoT-apparaat voor hun gezondheid, zoals een weegschaal of bloeddrukmeter. Slechts 3 procent van de huishoudens had speelgoed dat met internet was verbonden.

Slimme verlichting, rookmelders en beveiligingscamera’s zijn minder populair onder Nederlanders. Respectievelijk 14 procent en 11 procent zegt dergelijke systemen in huis te hebben. Slechts 6 procent zegt over slimme huishoudelijke apparatuur te beschikken, zoals een koelkast, oven of koffiezetapparaat te beschikken.

Zorgen om privacy en veiligheid

Niet iedereen is even enthousiast over slimme apparaten. Ruim driekwart van de mensen die geen IoT-apparaat in huis had (77 procent), gaf als reden op hier geen behoefte aan te hebben. Drie op de tien Nederlanders (29 procent) zei deze producten te duur te vinden. Een kleine groep van 5 procent zei bang te zijn dat IoT-apparaten slecht zijn voor de gezondheid.

Een kwart van de mensen die geen slim apparaat in huis heeft, geeft aan zich zorgen te maken over hun privacy en veiligheid. Om de haverklap horen we horrorverhalen over IoT-apparaten die zijn overgenomen door hackers. Verhalen over afluister- en spionagepraktijken door bijvoorbeeld beveiligingscamera’s of babyfoons verschijnen eveneens regelmatig in het nieuws. Het is dus niet zo vreemd dat men ongerust is over slimme apparatuur.

‘Sluitpost voor fabrikanten en importeurs’

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok noemde cybersecurity onlangs een ‘sluitpost voor fabrikanten en importeurs van draadloze apparaten’. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, besteden ze weinig middelen en aandacht om een goede beveiliging aan te brengen bij IoT-apparaten.

Om Europese consumenten en bedrijven te beschermen, is er een ordening opgesteld waarin minimale veiligheidseisen voor dergelijke producten zijn vastgelegd. Vanaf 2024 moeten IoT-apparaten standaard uitgerust zijn met een sterk wachtwoord en getest zijn op veiligheidslekken. Verder moeten ze software-updates ondersteunen, persoonlijke en financiële informatie die op het apparaat is opgeslagen beter beschermen en organisaties de mogelijkheid bieden om hun data zelf te beheren.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen