Home - Downloaden - Een boete voor downloaden: Alles over de torrent downloadboetes in 2017

Een boete voor downloaden: Alles over de torrent downloadboetes in 2017

Sinds 2014 is het downloadverbod van kracht. Dit betekent dat het downloaden van films, series of muziek waar auteursrechten op rusten, strafbaar is geworden. Wat betekent dit in de praktijk? Kan je nu echt een boete krijgen voor downloaden? Hoe groot is de kans op zo’n downloadboete? En hoe hoog zijn de boetes voor illegaal downloaden precies? In dit artikel zetten we de laatste stand van zaken op een rijtje.

Het downloadverbod

In 2014 heeft Stichting Brein gezegd dat er vanaf 2015 schadeclaims zouden volgen voor mensen die illegaal downloaden. Toch heeft Brein zich de afgelopen jaren vooral toegelegd op het opsporen en beboeten van uploaders. Dit zijn de mensen die de illegale bestanden online zetten zodat anderen ze kunnen downloaden. De Nederlandse filmbranche echter, heeft zich wél toegelegd op het opsporen en beboeten van consumenten die downloaden. Het gaat hier om grote Nederlandse filmdistributeurs als DutchFilmworks, September Film en Lumière.

Sinds het downloadverbod van kracht werd trachten de grote Nederlandse filmdistributeurs gegevens te registreren van Nederlanders die illegaal films en series downloaden. In 2016 heeft Stichting Brein officieel toestemming gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens om de IP-adressen en persoonsgegevens van torrentgebruikers te verzamelen.

Update 7 dec 2017: In december 2017 heeft ook Dutch Filmworks toestemming gekregen persoonsgegevens (inclusief IP-adressen) van downloaders te verzamelen en deze voor maarliefst 5 jaar te bewaren. Dit is ook de termijn waarbinnen het bedrijf een schadevergoeding mag vorderen. Brein en Dutch Filmworks werken bij het verzamelen van IP-adressen nauw samen met Duitse ICT-bedrijven. De Duitsers hebben reeds veel ervaring in het opsporen en beboeten van illegale downloaders.

Een boete voor downloaden voorkomen met een VPN

Niet iedereen die illegaal downloadt of uploadt zal kunnen worden opgespoord. Mensen die bij het illegaal downloaden of streamen een VPN gebruiken blijven anoniem, omdat hun IP-adres verborgen blijft. Ze zijn hierdoor onmogelijk te traceren. Als je downloadt terwijl je verbonden bent met een VPN, lopen al jouw downloads namelijk via de VPN-server. Auteursrechtenorganisaties zien dan slechts het IP-adres van de VPN-aanbieder, en jouw eigen IP-adres blijft verborgen. De VPN-aanbieder houdt doorgaans niet bij wat jij allemaal doet online terwijl je verbonden bent via de VPN-server. De auteursrechtenorganisaties staan dus met lege handen.

VPN-aanbieders als ExpressVPN, NordVPN en GOOSE VPN staan het hun gebruikers toe om zonder restricties en in alle anonimiteit te downloaden. De filmindustrie is hier niet blij mee, al is er momenteel niets dat ze hier tegen kunnen ondernemen. Voorlopig gaan VPN-gebruikers vrijuit. De Nederlandse VPN-aanbieder GOOSE VPN heeft zelfs speciale P2P-servers die specifiek bedoeld zijn voor veilig en anoniem downloaden.

GOOSE VPN

GOOSE VPNGOOSE VPN is een excellente, Nederlandse VPN-aanbieder. Veel downloaders gebruiken GOOSE VPN om anoniem te blijven en hun internetverbinding te beveiligen. Er worden geen gebruikerslogs opgeslagen, dus er wordt op geen enkele wijze geregistreerd wat jij doet als je verbonden bent met de servers van GOOSE. Dit betekent ook dat als er auteursrechtenorganisaties aankloppen bij GOOSE VPN met een verzoek om informatie, deze aanbieder niks los zal laten over jouw internetgedrag. Ze hebben deze informatie simpelweg niet opgeslagen, en er is niets wat te herleiden valt tot jou als eindgebruiker.

GOOSE VPN heeft verder zeer aantrekkelijk geprijsde pakketten, een Nederlandse klantenservice en je kan het gebruiken om de Amerikaanse versie van Netflix te kijken. Ook zijn er handige apps voor zowel iOS, Android, Windows en MacOS.

Bezoek GOOSE VPNPrima Nederlandse VPN. Betrouwbaar en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: Krijg 30% korting op de Unlimited Pakketten door bij het aanmelden de promotiecode ‘Privacy‘ te gebruiken.

Veel downloaders zijn ook uploaders

Veel mensen die downloaden worden zonder dat ze het door hebben ook uploaders. Torrentprogramma’s staan vaak zo ingesteld dat wanneer jij een film, serie of game downloadt, jij deze bestanden vervolgens ook automatisch beschikbaar stelt voor anderen die ze willen downloaden. In dat geval wordt jij dus de uploader, een proces dat geheel automatisch via het torrentprogramma verloopt. Dit is de essentie van een torrent-netwerk, waarbij gebruikers onderling bestanden uitwisselen. Het betekent ook dat Brein zijn vizier op jouw kan richten als zijnde een uploader en illegale aanbieder van auteursrechtelijk beschermd materiaal. En voor uploaders liggen de boetes doorgaans nog veel hoger dan voor downloaders.

Illegaal downloaden van series
Game of Thrones werd in 2017 het vaakst illegaal gedownload

Hoe kan Brein of Dutch Filmworks mijn IP-adres achterhalen?

Brein en Dutch Filmworks gebruiken software waarmee ze torrentsites (bijvoorbeeld Kickass Torrents en The Pirate Bay) analyseren om te zoeken naar illegale kopieën van films, series, muziek, games of andere software. Als ze illegaal geüploade bestanden vinden, wordt het IP-adres van de uploader geregistreerd als blijkt dat het een Nederlandse gebruiker betreft.

Met deze IP-adressen klopt men aan bij de internetproviders, die deze IP-adressen direct kunnen koppelen aan hun klanten (internetgebruikers). Veel internetproviders zijn niet bereid deze gegevens vrijwillig af te staan, waarna Brein of Dutch Filmworks doorgaans naar de rechter zullen stappen. Als bij de rechter aannemelijk wordt gemaakt dat er vanaf een bepaald IP-adres daadwerkelijk inbreuk op het auteursrecht is gepleegd, kan de rechter de internetproviders dwingen de benodigde informatie aan Brein of Dutch Filmworks te overhandigen.

Ook als de rechter Brein of Dutch Filmworks in het ongelijk stelt en de IP-adressen nu niet overhandigd hoeven te worden, is het risico op een boete voor uploaders en downloaders nog niet geweken. Brein en Dutch Filmworks gaan in de tussentijd rustig door met het verzamelen van IP-adressen en bouwen daarmee een grote database op van gebruikers die in overtreding zijn. Er wordt op deze manier een groeiende bewijslast verzameld die ingebracht kan worden bij toekomstige rechtszaken. Daarnaast mogen de gegevens van overtreders dus 5 jaar bewaard worden van de Autoriteit Persoonsgegevens. Op het moment dat de rechter bij toekomstige zaken dus toch besluit dat de IP-adressen overhandigd moeten worden aan Brein of Dutch Filmworks, dan kunnen desbetreffende downloaders en uploaders alsnog vervolgd worden.

Welke boetes kan je krijgen voor illegaal downloaden en uploaden?

Brein heeft gezegd schikkingsvoorstellen tot €12.500 te zullen sturen naar mensen die illegaal uploaden. De Nederlandse filmbranche (Dutch Filmworks) noemt schikkingsvoorstellen van enkele honderden euro’s voor het illegaal downloaden van hun films. Als mensen niet akkoord gaan met deze schikkingsvoorstellen, kan een rechtszaak volgen en kan het bedrag verder oplopen.

Hebben al veel mensen een boete voor downloaden gehad?

boete voor illegaal downloaden met piratebayEr zijn tot op heden nog niet veel mensen beboet. De verwachting is dat er de komende jaren meer rechtszaken zullen volgen. Brein en Dutch Filmworks zullen proberen de internetproviders te dwingen persoonsgegevens van downloaders af te staan. Mocht er een rechter zijn die de kant van Stichting Brein of Dutch Filmworks kiest in deze kwestie, dan kan het plots erg hard gaan met de boetes voor downloaden. Voornamelijk Brein heeft namelijk al een grote hoeveelheid IP-adressen van overtreders verzameld. Hiermee wordt het dan mogelijk in één klap alsnog een grote groep mensen op te sporen en te beboeten.

Toch zal het zelfs met een IP-adres van een overtreder voor Brein soms lastig worden om een boete voor illegaal downloaden uit te delen. Soms wordt een IP-adres namelijk gebruikt door meerdere mensen. Denk bijvoorbeeld aan een studentenhuis, waarbij iedereen hetzelfde netwerk gebruikt en dus een IP-adres deelt. Dutch Filmworks wil daarom de schadeclaims neerleggen bij de persoon die het internetabonnement in een huis heeft afgesloten.

Ook gebruik Popcorn Time kan boete opleveren

Popcorn TimeOok het gebruik van Popcorn Time kan in veel gevallen een boete opleveren. Popcorn Time is een streamingdienst, maar werkt op basis van P2P-filesharing. P2P staat voor peer-to-peer, wat je zou kunnen zien als ‘van persoon tot persoon’. Gebruikers wisselen dus onderling bestanden uit, net als bij een torrentnetwerk. Bij Popcorn Time betreft het series of films die uitgewisseld worden.

Dit betekent ook dat het gebruik van Popcorn Time onder dezelfde richtlijnen en regels valt als het gebruik van torrents. Bekijk jij een auteursrechtelijk beschermde serie of film via Popcorn Time, dan ben je in overtreding. Je kan hiervoor dus ook een downloadboete krijgen. Daarnaast is het zo dat je ook hier gelijk uploader bent. Jij ontvangt films en series van anderen, maar jij deelt deze series en films vervolgens ook met hen. Daarom kunnen zowel Dutch Filmworks als Brein een boete opleggen voor het gebruik van Popcorn Time.

Samenvattend: Boetes voor downloaden

Je kan in Nederland inderdaad een boete krijgen voor illegaal downloaden. Als je jouw downloads vervolgens ook met anderen deelt, wat bij torrentprogramma’s vaak de standaardinstelling is, kun je ook een boete krijgen voor uploaden. Voordat je een boete krijgt, zul je echter eerst een schikkingsvoorstel ontvangen, wat op kan lopen tot €12.500.

Een filmdistributeur of Stichting Brein zal eerst jouw IP-adres van de internetprovider moeten krijgen. Hiervoor is vaak een gang naar de rechter nodig. Die zal vervolgens beslissen of er inderdaad sprake is van het schenden van auteursrechten. Indien dat het geval is, zal een internetprovider de gebruikersgegevens door moeten spelen aan Brein of een filmdistributeur.

Het is ook niet ondenkbaar dat door Europese regelgeving de internetproviders op een gegeven moment gedwongen zullen zijn tot volledige medewerking bij het opsporen van overtreders. In onder meer Duitsland en Denemarken worden momenteel al zeer hoge boetes uitgedeeld voor downloaden. Een Nederlandse jongen die tijdens zijn stageperiode in Duitsland vijf afleveringen van een serie had gedownload, kreeg bijvoorbeeld een claim van bijna €1.100.

Extreme boete voor downloadenIn Amerika kan het trouwens nog gekker. In 2013 kreeg de 29-jarige Joel Tenenbaum een boete van $675.000 voor downloaden. Zijn exacte misdaad? Vele jaren daarvoor, als 20-jarige student, had hij dertig liedjes via Kazaa gedownload!

Extra: Hoe weet je of een bestand legaal of illegaal is?

Lang niet alle downloads via torrentwebsites zijn illegaal, want er is ook veel legale content te vinden op dergelijke platformen. Maar hoe weet je nu of het downloaden van een bestand legaal of illegaal is? Om je hiermee wat op weg te helpen, hebben we een artikel gepubliceerd waarin onder meer wordt besproken wanneer het downloaden van bestanden legaal of illegaal is.

Duitse versie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *