Stichting Brein wil ‘frequente seeders’ opsporen met software

Computerscherm met uploads

Vanaf dit jaar gaat Stichting Brein zijn software gebruiken om meer illegale uploaders op te sporen, zo liet de organisatie aan Tweakers weten. Voorheen hadden ze de jacht al ingezet op grote, eerste uploaders. Daarnaast gaan ze zich nu ook richten op ‘frequente seeders’ om zo de omloop van illegale downloads tegen te gaan.

Al zeventien uploaders gepakt in 2018

Brein liet weten dat ze in 2018 door middel van onderzoek op o.a. fora de identiteit van zeventien grote uploaders hebben achterhaald. Met zestien van deze uploaders zijn ze tot een schikking gekomen, terwijl de zeventiende een dagvaarding krijgt. Hoewel dit onderzoek niet met hun opsporingssoftware is gebeurd, kan Brein de software wel gebruiken om in de toekomst IP-adressen te achterhalen. Dit is belangrijk bij het opsporen van seeders, omdat die vaak geen andere sporen achterlaten. Frequente seeders zijn mensen die regelmatig bestanden downloaden en die vervolgens verder verspreiden.

Medewerking van internetproviders nodig

Het is nog onbekend hoe de opsporingssoftware van Brein precies werkt. Wél weten we dat Brein niet genoeg heeft aan alleen het IP-adres van een uploader of seeder. Om werkelijk achter hun identiteit te komen, heeft Brein de hulp van internetproviders nodig. Brein heeft providers verzocht wanneer nodig naw-gegevens aan de organisatie prijs te geven. Dit zou alleen met goede reden gebeuren en de providers zouden de kans krijgen de desbetreffende klant eerst een waarschuwing te geven. Niet alle providers werken hier echter aan mee: zowel VodafoneZiggo als KPN hebben laten weten dat ze deze naw-gegevens niet zomaar aan Brein zullen overhandigen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
1
Reacties
Plaats een reactie
  1. Overtreding in het kader van de AVG!

Een reactie plaatsen