Home - Veilig internet - Veilig en anoniem betalen met Bitcoins

Veilig en anoniem betalen met Bitcoins

Van luxegoederen en vakanties tot het afsluiten van een VPN-abonnement. Voor steeds meer producten en diensten is het mogelijk om met digitaal geld te betalen. Deze toenemende populariteit heeft invloed op de waarde van ‘cryptocurrencies’. De meest bekende, de Bitcoin, is in de afgelopen jaren enorm in waarde gestegen. De koers van één bitcoin stijgt al jaren gestaag met soms wel 1000 euro per maand. De reden waarom mensen bitcoins precies aanschaffen? Betalen met bitcoins is gebruiksvriendelijk, veilig én anoniem. Daarnaast is het voor velen ook simpelweg een investering.

Veilig en anoniem betalen met digitaal geld, hoe werkt dat?

In de wereld van de bitcoin zijn geen banken nodig. Met bitcoins kun je namelijk betalen zonder de tussenkomst van een financiële instelling. Iedereen die bitcoins gebruikt is in principe eigenaar van het systeem. Het systeem werkt zolang er genoeg mensen zijn die bitcoin als een valide betaalmiddel zien of gaan zien. De waarde van een bitcoin hangt daarbij simpelweg af van hoeveel mensen er bereid zijn voor te geven.

Bitcoin walletLandgrenzen kent het internet daarbij niet, waardoor er met bitcoins internationaal snel betaald kan worden zonder omrekenkosten naar andere valuta’s. Via een app op je smartphone kun je gemakkelijk met bitcoins betalen.

Je aangeschafte bitcoins worden opgeslagen in een digitale, goed beveiligde portemonnee. De enige manier om bitcoins te maken is met heel veel rekenkracht. Daarbij is het niet mogelijk een bitcoin te vervalsen omdat het iedereen gewoon vrijstaat om een bitcoin te berekenen, ook wel ‘minen’ genoemd. In Nederland heb je helaas aan het berekenen van een bitcoin meer stroomkosten dan dat hij waard is. Dit komt door de enorme computerkracht die er voor nodig is. Daarnaast is het voor iedereen bekend hoeveel bitcoins er in welke wallet zitten, wat het falsificeren ook lastig maakt.

Verder zijn bitcoins niet gekoppeld aan persoonsgegevens. Voor een digitale portemonnee is slechts een wachtwoord nodig. Dit maakt het mogelijk om geheel anoniem met bitcoins te betalen. Let hierbij wel op hóe je de bitcoins aanschaft. Aan een creditcard bijvoorbeeld zijn wel persoonsgegevens verbonden.

Betalen met bitcoins voor beginners

Het gebruiken van bitcoins begint met een ‘wallet’, een digitale portemonnee. Dit is een unieke lange code van letters en cijfers met daaraan gekoppeld een persoonlijk wachtwoord. Een wallet is te vergelijken met een bankaccount, maar dan anoniem. Als je bitcoins koopt, worden deze ‘op je wallet geladen’. Jouw wallet stijgt dan als het ware in waarde en de wallet waar de bitcoins vandaan komen daalt in waarde. De transactie tussen de wallets is openbaar en voor iedereen inzichtelijk, maar er zijn geen persoonsgegevens aan de wallets gekoppeld. Je ziet alleen dat er bitcoins zijn overgemaakt van de ene reeks getallen en cijfers (wallet) naar de andere reeks getallen en cijfers (de andere wallet).

Digitale portemonnee / wallet

Een wallet kun je eenvoudig downloaden of krijgen via een wallet service provider. Door de wallet te downloaden op je computer is er geen tussenpersoon, maar denk er wel om dat je computer goed beveiligd is en dat er backups van de wallet worden gemaakt. Een wallet service provider regelt de beveiliging voor je, maar heeft vaak wel gegevens nodig zoals een mailadres. Zorg er dan ook voor dat je een vertrouwde provider kiest.

Na het aanmaken van een wallet kun je op drie manieren bitcoins kopen. Via een beurs, face-to-face of bij een bitcoinautomaat. Om bitcoins te kopen of verkopen via een beurs (exchange) zul je een account aan moeten maken waarbij je persoonsgegevens op moet geven. Denk erom dat dit account niet verzekerd is in het geval van diefstal. Vervolgens zijn er meerdere manieren om de bitcoins te betalen. Bijvoorbeeld in persoon, of met een creditcard. Bij sommige beurzen krijg je een wallet. Veel gebruikte beurzen zijn Kraken, Coinmama, Coinbase, Cexio en Paxful. Kijk eens naar Bitbay als je liever je financiële en persoonlijke gegevens buiten Amerika en Nederland houdt. Het is handig om gebruik te maken van beurzen als je geldzaken regelmatig met bitcoins wilt regelen. We kunnen stellen dat de meeste mensen tegenwoodig op deze manier instappen in de wereld van de bitcoin (en andere cryptocurrency).

Face-to-face is de makkelijkste manier om bitcoins te kopen of verkopen. Vooral als je anoniem wilt blijven. Localbitcoins.com is een van de grootste platformen om in contact te komen met mensen die bitcoins (ver)kopen. Een bitcoinautomaat lijkt erg op de face-to-face methode, alleen onderhandel je met een machine in plaats van met een mens. Momenteel zijn er in Nederland op deze locaties bitcoinautomaten.

Risico’s bitcoins

Cryptocurrency is een relatief nieuw concept. Bitcoins zijn ontstaan als een experiment. Een groot team houdt de technologie achter de bitcoin in de gaten, maar er zijn altijd technische storingen en fouten mogelijk. Ook schommelt de bitcoin hevig in waarde. Ondanks dat de algemene trend stijgend is, kan de koers ook ineens kelderen, wat beleggen in bitcoin risicovol maakt.

Verder zijn grote beurzen frequent het doelwit van hackers. Hier kan je zelf niet zo veel aan doen, behalve een betrouwbare aanbieder kiezen. Wat je wel zelf kan doen, is zelf goed opletten en je eigen internetverkeer goed beveiligen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een goede VPN. Laat verder geen grote bedragen op de beurzen staan maar schuif ze door naar een goed beveiligde wallet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *