Openbare wifi-dichtheid: 744.229 wifi-hotspots in Nederland

Wifi symbool bovenop kaart van Nederland op een computerscherm

Even iets opzoeken in de trein of het hotel? Veel Nederlanders maken dan gebruik van openbare wifi. Hoeveel mogelijkheden hebben we daartoe? En hoeveel openbare wifi-netwerken zijn er elders in de wereld?

Nederland telt in totaal 744.229 geregistreerde openbare wifi-netwerken. Dat komt neer op zo’n 18 wifi-hotspots per vierkante kilometer. Per 10.000 Nederlanders zijn er 400 openbare wifi-netwerken.

Hoogste openbare wifi-dichtheid in Noord-Holland

Noord-Holland is de provincie met de meeste wifi-hotspots per 10.000 inwoners: 741. Ook Zuid-Holland (583) en Utrecht (472) hebben relatief veel wifi-punten per 10.000 inwoners. De minste wifi-hotspots per 10.000 inwoners zijn er in de provincies Flevoland (227), Drenthe (150) en Friesland (135).

2.649 wifi-hotspots per gemeente

In een Nederlandse gemeente zijn gemiddeld 2.649 gratis wifi-hotspots beschikbaar. In Amsterdam zijn de meeste openbare wifi-punten te vinden: 126.888. Daarna hebben Rotterdam, Den Haag en Utrecht de meeste hotspots.

In de top 10 gemeenten met de meeste hotspots staan verder met name studentensteden. Ook de gemeente Haarlemmermeer staat in de top 10, mogelijk in verband met openbare wifi op Schiphol Airport.

Gemeenten met meeste hotspotsAantal gratis hotspots
Amsterdam126.888
Rotterdam53.166
Den Haag46.744
Utrecht35.135
Eindhoven26.574
Leiden19.889
Haarlemmermeer17.900
Groningen15.783
Delft12.764
Amstelveen11.770

Wifi-punten per 10.000 inwoners geven ander beeld

Dat de vier grootste steden van Nederland ook de meeste openbare wifi-netwerken hebben, ligt in de lijn der verwachting. Daarom richt dit onderzoek zich ook op het aantal wifi-punten per 10.000 inwoners. Op die manier komen gemeenten aan het licht met een hoge openbare wifi-dichtheid.

De gemeente Oegstgeest heeft de meeste hotspots per 10.000 inwoners geregistreerd: maar liefst vier netwerken per tien inwoners. In Leiden en Schiermonnikoog zijn zo’n 1,6 netwerken per tien inwoners, waarmee zij de top 3 compleet maken.

De tien gemeenten met de meeste hotspots hebben allemaal ruim één openbaar netwerk beschikbaar per tien inwoners. Veel van die gemeenten bevinden zich in de regio Amsterdam: Diemen, Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer.

Hoeveel openbare wifi-netwerken in wereldsteden?

In New York zijn in totaal 1.153.184 openbare wifi-netwerken beschikbaar. Daarmee staat die stad met stip op 1 in de top 5 wereldsteden. Londen staat op plek 2 met 732.807 toegankelijke wifi-punten. Seoul, São Paolo en Buenos Aires maken de top 5 compleet met in iedere stad ruim een half miljoen openbare wifi-netwerken.

Per 10.000 inwoners komen er juist andere steden naar voren. Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, staat in deze top 10 van openbare wifi-dichtheid op de eerste plek met 1.909 wifi-netwerken. Op Manilla, Buenos Aires, New York en Los Angeles na staan er enkel Europese steden in de top 10. Amsterdam staat op de zesde plek met 1.454 hotspots per 10.000 inwoners.

LocatieOpenbare wifi-hotspots per 100.000 inwoners
Manilla, Filipijnen1.909
Parijs, Frankrijk1.896
Milaan, Italië1.791
Buenos Aires, Argentinië1.781
Lissabon, Portugal1.644
Amsterdam, Nederland1.454
Dublin, Ierland1.423
New York, Verenigde Staten1.411
Los Angeles, Verenigde Staten1.267
Barcelona, Spanje1.223

Met uitzondering van Manilla is er in Azië vaak sprake van een lage openbare wifi-dichtheid. Ook Duitse steden tellen – ten opzichte van andere Europese steden – weinig openbare wifi-netwerken per 10.000 inwoners.

Risico’s van openbare wifi

Het gebruik van openbare wifi-netwerken is niet zonder risico. Zo zijn openbare netwerken berucht omdat zij kwetsbaar zijn voor bepaalde vormen van cybercriminaliteit. Zo kan het gebeuren dat criminelen vervalste netwerken opzetten, of zogenoemde ‘man-in-the-middle aanvallen’ trachten uit te voeren. We lichten deze risico’s kort toe, maar je kan er ook meer over lezen in ons uitgebreide artikel over veiligheid op openbare wifi-netwerken.

Vervalste netwerken

Iedereen kan in principe een openbaar netwerk opzetten. Met je telefoon of laptop creëer je eenvoudig een hotspot. Dit netwerk kan je vervolgens een naam naar keuze geven. Het is dus mogelijk dat cybercriminelen legitieme lokale wifi-netwerken op deze wijze nabootsen. Ook als een netwerk beveiligd is met een wachtwoord, kan het om een vervalst netwerk gaan. Je denkt daarbij als slachtoffer dat je met een betrouwbaar netwerk verbindt, bijvoorbeeld van een universiteit. Maar in werkelijkheid zit je op het netwerk van de hacker. En dit brengt risico’s met zich mee, omdat al je data nu via de hacker loopt.

Zeker als je telefoon dusdanig ingesteld staat dat je automatisch verbinding maakt met beschikbare netwerken, loop je een risico. Je weet immers vaak niet zeker of een netwerk betrouwbaar is. Een efficiënte manier om je te beveiligen op openbare wifi-netwerken is het gebruik van een VPN, omdat een VPN je internetverkeer dermate sterk versleutelt dat een hacker je dataverkeer niet langer kan inzien. Een VPN helpt je ook beschermen tegen man-in-the-middle aanvallen en tegen bepaalde vormen van snooping en sniffing, waar we hieronder meer over vertellen.

Man-in-the-middle aanval

Een Man-in-the-middle aanval is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een aanvaller de communicatie tussen twee partijen onderschept om het verkeer tussen de twee partijen in het geheim af te luisteren of te wijzigen. Aanvallers kunnen Man-in-the-middle-aanvallen gebruiken om inloggegevens of persoonlijke informatie te stelen, het slachtoffer te bespioneren, communicatie aan te passen of bestanden te corrumperen. Ook kan bij een Man-in-the-middle aanval soms de SSL-beveiliging van een website worden uitgeschakeld door de aanvallers.

Snooping en sniffing

Met het techniek kunnen de aanvallers toegang krijgen tot alles wat je online doet – van het bekijken van volledige webpagina’s die je hebt bezocht (inclusief alle informatie die je mogelijk hebt ingevuld tijdens het bezoeken van die webpagina) tot het achterhalen van je inloggegevens en eventueel het kapen van je accounts.

Onderzoeksmethode

Om een beeld te krijgen van het aantal beschikbare openbare wifi-netwerken, is de database van Wiman geraadpleegd en geanalyseerd. Hierin worden wifi-netwerken verzameld die zonder wachtwoord toegankelijk zijn.

Wiman verzamelt deze wifi-punten met behulp van zijn gebruikers. Wanneer gebruikers van de Wiman-app instellen dat zij automatisch verbinden met een openbaar wifi-netwerk in de buurt, worden de wifi-netwerken waarmee zij verbinding maken opgeslagen in de database van het bedrijf. Privénetwerken van huishoudens met wachtwoordbeveiliging zijn dus niet meegerekend.

De data van Wiman is vervolgens vergeleken met het aantal inwoners van Nederlandse gemeenten per 01-01-2020 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook zijn de inwonersaantallen van buitenlandse steden vergeleken met het aantal wifi-punten in de betreffende stad.

Disclaimer

Niet van alle gemeenten is het aantal wifi-hotspots geregistreerd. Indien dit het geval was, zijn de gegevens opgezocht van zoveel mogelijk woonplaatsen die zich in deze gemeenten bevinden.

Voor 45 gemeenten is gebruikgemaakt van data van een of meerdere woonplaatsen in die gemeente. Over 74 gemeenten zijn geen cijfers teruggevonden.

De wifi-hotspots die in dit onderzoek zijn vermeld, zijn bij Wiman gekoppeld aan een bepaalde gemeente. Het kan voorkomen dat het wifi-punt zich niet daadwerkelijk bevindt in die gemeente.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
1
Reacties
Plaats een reactie
  1. Wou dat wij dit hadden

Een reactie plaatsen