Zes verdachten opgepakt in zaak Tikkiefraude

Tikkie-website op computerscherm

Na grondig onderzoek heeft de politie zes verdachten aangehouden die mogelijk 375 mensen hebben opgelicht met behulp van de ‘Tikkietruc’. Vier van de verdachten komen uit Groningen, terwijl een ander afkomstig is uit Diemen en de laatste geen vaste woonplaats lijkt te hebben. Alle verdachten zijn mannen tussen de 19 en 25 jaar.

Ruim 100.000 euro buitgemaakt door oplichting

Naar schatting heeft deze groep mannen voor meer dan 100.000 euro aan fraude buitgemaakt. De mannen gebruikten vooral Marktplaats om in contact te komen met slachtoffers. Ze zochten gebruikers die goederen te koop aanboden en deden een bod. Na een prijs overeengekomen te zijn, kon hun Tikkietruc beginnen. Binnen de kortste keren hadden ze via een valse Tikkie-link toegang tot de betaalgegevens van hun slachtoffers. Met deze gegevens konden ze betalingen verrichten en zo geld overhevelen.

Verdachten opgespoord met camerabeelden van winkels

De politie waarschuwde al eerder voor fraude met betaalapps. ING wist de schade van de Tikkietruc te beperken door transacties te pauzeren. Nu zijn deze vermoede fraudeurs ook daadwerkelijk opgepakt. Door middel van camerabeelden in verschillende Groningse winkels wist de politie de zes verdachten te identificeren. Dit werd mogelijk door het spoor te volgen dat het geld van gehackte rekeningen achterliet. Na verhoor en het doorzoeken van hun woningen, zijn de verdachten in vrijheid gesteld. Het is nu wachten op de uiteindelijke beslissing van de officier van justitie.

De Tikkietruc

Tikkie is een betaalapp die gebruikers gemakkelijk geld naar elkaar over laat maken. De Nederlandse app wordt in veel kringen regelmatig gebruikt. Tikkiefraude komt dan ook vrij vaak voor. Hierbij vraagt iemand, bijvoorbeeld een verkoper op Marktplaats, je om via Tikkie 0,01 eurocent naar hen over te maken. Hun excuus is dat ze zeker willen weten dat je bankgegevens kloppen voordat ze verder met je onderhandelen. Zodra je op de link klikt die zij doorsturen en de stappen doorloopt, geef je hen, zonder dat je er erg in hebt, toestemming jouw rekening over te nemen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen