Meisje met betaalpas en mobiel achter laptop

Politie waarschuwt voor fraude met betaal-apps

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 32 seconden

De Nederlandse politie waarschuwt voor online betaal-app fraude. Betaal-app fraude is een relatief nieuwe vorm van cybercrime die gebruikmaakt van betaal-apps zoals Tikkie. Sinds vorig jaar zijn er in Nederland steeds meer aangiften van dit soort fraude gedaan. Na een kleine transactie kunnen oplichters gemakkelijk bij je rekening komen en grote bedragen naar zichzelf overschrijven.

Een Tikkie-verzoek leidt naar een valse website

Vaak vinden fraudeurs hun slachtoffers op koop- en verkoopwebsites zoals Marktplaats. Ze doen een bod op een artikel en komen een prijs overeen met de verkoper. Voordat ze echter betalen, vragen de fraudeurs of de verkoper een klein bedrag (meestal 1 of 2 cent) naar hen over wil maken. “Om zeker te weten dat ik niet te maken heb met oplichting,” beweren ze vaak. Vervolgens versturen ze een betaalverzoek via Tikkie of een soortgelijke app. Omdat ze zich voordoen als normale consumenten, hebben veel slachtoffers niet door dat ze te maken hebben met cybercrime.

Als je als verkoper op de link klikt, kun je daar je betaalgegevens invoeren. Het lijkt alsof je op de website van je eigen bank terecht bent gekomen, maar niets is minder waar. Deze valse websites staan direct onder de controle van de oplichter, die dus toegang krijgt tot jouw bankrekening zodra jij je gegevens daar invoert. Vervolgens kunnen ze grote bedragen van je bankrekening af laten schrijven.

Wees altijd voorzichtig met betaalverzoeken

Betaal-apps zoals Tikkie zijn ontwikkeld om het overmaken van kleine bedragen gemakkelijker te maken. Toch waarschuwt de politie voor misbruik van deze apps. Wanneer een vreemdeling je benadert met een klein betaalverzoek, vraag ze dan altijd om hun bankgegevens. Als je dit geld echt naar hen over wilt maken, kun je dat het beste doen via je eigen bank. Gebruik hierbij nooit de link die ze je hebben toegestuurd. Zo kunnen ze je betaalgegevens nooit achterhalen en blijft je rekening veilig.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past