streaming services op tv

YouTube en Netflix verlagen kwaliteit van streams om druk op internet te verminderen

Laatst bijgewerkt: 20 maart 2020
Leestijd: 1 minuut, 51 seconden

Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) heeft Netflix verzocht om de kwaliteit van hun streams te verlagen, om te voorkomen dat  het internet vastloopt. Dit gebeurde tijdens een vergadering die woensdagavond plaatsvond. Netflix en YouTube hebben beide bevestigd dat ze dit gaan doen.

Overbelasting Internet

Verschillende overheden in Europa hebben van hun inwoners gevraagd afstand van elkaar te houden zodat de verspreiding van het Coronavirus vertraagd kan worden. Hierdoor werken momenteel veel mensen thuis. Dit betekent dat vergaderingen en ander sociaal contact even anders moeten. Veel mensen maken gebruik van het internet om te vergaderen of contact te houden met vrienden en familie. Ook scholen zijn overgestapt naar online lesgeven. Doordat er op dit moment zoveel extra gebruik wordt gemaakt van het internet worden de verbindingen meer belast dan normaal. Hierdoor kunnen verbindingen langzamer worden. Ook zitten veel mensen thuis, omdat zij nu helemaal niet kunnen werken. Veel van hen maken gebruik van verschillende streaming websites om de tijd door te komen.

Vastlopen voorkomen

Bretons oproep was voornamelijk gefocust op samenwerking: “Streamingsdiensten, telecombedrijven en gebruikers hebben samen de verantwoordelijkheid om stappen te nemen zodat het internet goed blijft werken.” Zijn verzoek was dat de streamingsdiensten tijdens de spitsuren hun standaard HD kwaliteit verlagen naar SD kwaliteit. De te hoge kwaliteit van de video’s zou kunnen zorgen voor het vastlopen van het internet. De commissaris heeft ook de gebruikers op Twitter gevraagd om niet in HD te kijken wanneer dit niet nodig is.

De snelheid van je internet hoog houden

Wat kun je zelf doen om de snelheid van je eigen internet zo hoog mogelijk te houden? Luister ten eerste naar het advies dat professionals geven. Stream niet in HD als dat niet echt nodig is. Normaal gesproken is het spitsuur online tussen 6 en 10 ‘s avonds. Nu begint het al rond het middaguur. Veel mensen zijn thuis op de computer aan het werk en scholieren volgen online les. Om de samenleving nu goed draaiende te houden moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Maar het is ook heel begrijpelijk dat Netflix een mooie uitweg is wanneer de verveling toeslaat. En als je ondertussen heel Netflix hebt afgekeken kun je altijd een VPN gebruiken om content te zien die niet in Nederland beschikbaar is.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen