WhatsApp verwijdert geen accounts na 15 mei, of toch wel?

WhatsApp-icoon op een smartphonescherm

Iedereen die de nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp weigerde te accepteren vóór 15 mei, zou zijn account kwijtraken. Daarmee dreigde de populaire chatapplicatie eerder dit jaar. Het bedrijf trekt zijn dreigement in en zegt dat het geen accounts verwijdert, ook als gebruikers niet instemmen met de nieuwe voorwaarden. Dat laatste heeft echter wel consequenties voor het gebruik van de app, zeker als hij langere tijd niet actief is.

Dat schrijft WhatsApp op een supportpagina over haar dienst.

WhatsApp dreigt accounts onbruikbaar te maken en verwijderen

In januari van dit jaar kondigde WhatsApp met nieuwe privacyvoorwaarden te hebben geformuleerd. Daarin stond dat het bedrijf gebruikersdata met Facebook ging delen, waaronder IP-adressen, apparaatgegevens, locatiegegevens, interesses en contactinformatie. WhatsApp eiste van gebruikers dat ze vóór 8 februari akkoord gingen met de nieuwe voorwaarden. Zo niet, dan zou WhatsApp hun accounts verwijderen.

De kwestie veroorzaakte heel wat commotie. Gebruikers vonden dat WhatsApp hen geen keuze gaf en met hun rug tegen de muur stonden. Voor Europese gebruikers verandert er overigens niet als zij instemmen met de nieuwe voorwaarden: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verbiedt datadeling tussen bedrijven die overzees werken. Echter, ook Europese WhatsApp-gebruikers moesten instemmen met de nieuwe privacyvoorwaarden.

WhatsApp constateerde dat er veel ‘verwarring en misinformatie’ was en besloot om de ingangsdatum van de nieuwe privacyvoorwaarden uit te stellen tot half mei. Gebruikers die niet vóór 15 mei instemmen met de voorwaarden, zouden dit gaan merken. Berichten lezen of verzenden zou na die datum niet langer mogelijk zijn, waardoor de chatapp feitelijk onbruikbaar wordt. Accounts die 120 dagen inactief zijn, worden automatisch verwijderd door WhatsApp.

WhatsApp: ‘Er worden geen accounts verwijderd’

WhatsApp komt terug op zijn woorden. Tegenover The Next Web verklaart het bedrijf dat het geen accounts deactiveert of verwijdert als men de nieuwe privacyvoorwaarden niet accepteert. Wel blijft het chatplatform mensen herinneren aan de voorwaarden, in de hoop dat ze er alsnog mee instemmen. Hieronder vind je de volledige verklaring van WhatsApp.

“Hoewel de meerderheid van de gebruikers die de nieuwe servicevoorwaarden hebben ontvangen deze hebben geaccepteerd, waarderen we dat sommige mensen nog niet de kans hebben gehad om dit te doen.

 Er worden geen accounts verwijderd op 15 mei als gevolg van deze update en niemand zal de functionaliteit van WhatsApp verliezen. We zullen in de komende weken herinneringen sturen naar de mensen.”

WhatsApp draait de duimschroeven aan

Bovenstaande is slechts een deel van het verhaal. Op een FAQ-pagina schrijft WhatsApp dat het geheugensteuntje na een aantal weken ‘aanhoudend’ is. Dat betekent dat gebruikers na verloop van tijd ‘gelimiteerde functionaliteit’ van WhatsApp genieten. Aanvankelijk kunnen ze niet langer nieuwe berichten lezen of versturen. Oproepen plaatsen en belberichten beantwoorden via WhatsApp is dan nog wel mogelijk.

Een aantal weken later draait WhatsApp de duimschroeven opnieuw aan. Dan ontvangen gebruikers niet langer notificaties, berichten of oproepen meer. “Houd er rekening mee dat ons beleid voor inactieve gebruikers van toepassing is”, waarschuwt WhatsApp. Dat betekent dat als iemand 120 dagen of langer zijn account niet gebruikt, WhatsApp het recht heeft om deze te verwijderen.  Linksom of rechtsom, WhatsApp eist dat je op een gegeven de nieuwe privacyvoorwaarden accepteert.

WhatsApp verzamelt veel gegevens van gebruikers

Tot 2014 was WhatsApp een zelfstandig bedrijf. Dat jaar werd de chatapp ingelijfd door Facebook voor een astronomisch bedrag van 19,3 miljard dollar. Sindsdien zijn critici bezorgd dat WhatsApp haar gebruikersdata met Facebook gaat delen.

Hoewel dat (vooralsnog) niet het geval is, verzamelt WhatsApp desalniettemin heel wat informatie over haar gebruikers. Benieuwd wat WhatsApp allemaal van ons weet? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Wat weet WhatsApp over mij?’.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen