Vladimir Putin

Nieuwe wet eist ontmaskering eigenaren VPN-diensten en proxies in Rusland

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Als het nieuwe wetsvoorstel in Rusland wordt goedgekeurd, heeft de overheid binnenkort toegang tot privacy-gegevens over eigenaren VPN-diensten en proxies. Op deze manier hoopt Rusland boosdoeners te ontmaskeren die toegang verlenen aan geblokkeerde websites.

Om toegang te krijgen tot de gegevens van VPN-diensten, is een wetsvoorstel ingediend bij het Russische Lagerhuis, aldus TorrentFreak.

Russische telecomwaakhond handhaaft nieuwe wet

Wanneer het wetsvoorstel wordt goedgekeurd is het aan de nationale telecomwaakhond om te handhaven. Zij moet dit soort services gaan identificeren en via hosts de persoonlijke details van eigenaren achterhalen. Als VPN-diensten en proxies er alsnog voor kiezen om gebruikers toegang te geven tot verboden websites, moeten de provider de services blokkeren.

Hoge aantal geblokkeerde websites maakt VPN-diensten populair

In Rusland zijn VPN-diensten en proxies populair omdat er vele honderden domeinen zijn geblokkeerd. De overheid heeft diverse redenen om de sites te blokkeren, maar niet iedere internetgebruiker is het daar mee eens. In de ogen van de Russische autoriteiten is het ongehoorzaam om via een VPN-verbinding of proxy deze websites alsnog te bezoeken.

Nieuwe wet beperkt ook zoekmachines

Het Russische wetsvoorstel omvat ook zoekmachines als Google en Yandex. Als de wet wordt aangenomen mogen zij niet meer linken naar geblokkeerde content. Alle links naar verboden websites moeten uit de zoekresultaten worden verwijderd. Verboden pagina’s zijn dan moeilijker te vinden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past