Servers in een datacenter met rode en groene lampjes

Website Viruswaarheid en Vrij en Sociaal Nederland platgelegd door DDoS-aanval

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2021
Leestijd: 3 minuten, 27 seconden

De website van Viruswaarheid en politieke partij in oprichting Vrij en Sociaal Nederland (VSN) gingen afgelopen weekend offline. Beide sites werden getroffen door een DDoS-aanval. Op het moment van schrijven zijn beide sites niet te bezoeken. Achter de schermen wordt er alles aan gedaan om de DDoS-aanval af te slaan.

Dat bevestigt de webmaster die beide websites beheert tegenover NU.nl.

Dit is een DDoS-aanval in een notendop

DoS staat voor Denial of Service. Het is een type aanval waarbij een hacker opzettelijk probeert een computernetwerk of server lam te leggen door het te overspoelen met een grote hoeveelheid verbindingsaanvragen of data. Vroeg of laat raakt het netwerk of de server overbelast, met als gevolg dat het niet langer kan reageren op legitieme verzoeken. Het internetverkeer wordt dan extreem traag, of valt zelfs helemaal weg. Je kunt het vergelijken met een langzaam rijdende of stilstaande file die alsmaar langer wordt.

Een DoS-aanval kan in theorie opgezet worden door één persoon, bijvoorbeeld als een websitebeheerder een stress-test uitvoert om te kijken of zijn site bestand is tegen grote hoeveelheden verkeer. Om een effectieve aanval op te zetten die servers vleugellam maakt, wordt er veelal gebruik gemaakt van een botnet: een netwerk van geïnfecteerde computers, ook wel zombies genoemd. Botnets bestaan veelal uit duizenden computers wereldwijd en worden aangestuurd door een botmaster of botbeheerder. Als de beheerder alle computers in zijn netwerk tegelijkertijd de opdracht geeft om een server aan te vallen, spreken we van een Distributed Denial of Service (DDoS).

Een botmaster kan om verschillende redenen een DDoS-aanval uitvoeren. Hij kan met zijn aanval schade toebrengen aan het doelwit (denk aan een webshop die offline gaat). Soms doen ze het uit ideologische overwegingen of een onderliggend gevoel van rechtvaardigheid, bijvoorbeeld als oliemaatschappij olie heeft verloren in de oceaan en schadelijk is voor het zeeleven en ecosysteem. Dit wordt ook wel hacktivisme genoemd.

Dit moet je weten over Viruswaarheid en VSN

Wie zijn Viruswaarheid en VSN? Viruswaarheid, voorheen bekend onder de noemer Viruswaanzin, is een groep die het niet eens is met de maatregelen van het kabinet om het coronavirus in te dammen. Willem Engel is het gezicht van deze club en heeft zich afgelopen jaar menigmaal uitgesproken tegen onder meer de lockdown, anderhalve meter afstand en mondkapjes. Viruswaarheid bedacht de hashtag #ikdoenietmeermee, waar bekende Nederlanders publiekelijk hun afkeer toonden van het coronabeleid en coronamaatregelen van de regering.

Vrij en Sociaal Nederland (VSN) is de politieke partij van Bas Filippini waarmee hij in maart wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Filippini legde in september vorig jaar zijn functie neer als voorzitter van belangenvereniging Privacy First. Hij kondigde toen aan dat hij de politiek in wilde. Momenteel verkeert VSN in de fase dat zijn politieke partij officieel wordt opgericht. Filippini heeft zijn partijnaam reeds geregistreerd bij de Kiesraad, de instantie die de verkiezingen organiseert. Hij heeft tot uiterlijk 1 februari de tijd om een waarborgsom van 11.250 euro te betalen en voldoende ondersteuningsverklaringen te verzamelen (minimaal 580 in 20 kieskringen die het Koninkrijk der Nederlanden telt).

Engel op de kandidatenlijst van VSN

Woensdag 6 januari presenteerde Filippini zijn partij aan de pers. De media kwamen niet massaal op de presentatie af, omdat op hetzelfde moment in Veghel de eerste zorgmedewerker een prik met het coronavaccin kreeg. Bij de introductie had Filippini het volgens het Algemeen Dagblad onder meer over ‘de dictatuur van Nederland’, ‘megawinsten van farmagiganten’, ‘wijdverspreide systeemcorruptie’ en ‘een niet-functionerende rechtsstaat’. “Ik denk dat 35 zetels reëel zijn voor ons, veel mensen zijn er helemaal klaar mee”, aldus het boegbeeld van de politieke partij in oprichting.

Bij de presentatie werden ook enkele namen genoemd die op de kandidatenlijst van VSN staan. Eén daarvan is Willem Engel van Viruswaarheid. VSN is echter niet aan de groep gelieerd, zo vertelt Filippini tegenover NU.nl. Zijn functie als voorman van Viruswaarheid moet volgens Filippini los gezien worden van zijn rol als aspirant- politicus.

Onduidelijk wie er achter de DDoS-aanval zit

Of de ambitie van Engel om zitting te nemen in de Tweede Kamer samenhangt met de DDoS-aanval op de websites van Viruswaarheid en VSN, is onduidelijk. Wie er verantwoordelijk is voor de aanvallen, is eveneens onbekend.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen