Paleis Binnenhof in Den Haag

Bas Filippini verlaat Privacy First om politieke partij te beginnen

Laatst bijgewerkt: 10 september 2020
Leestijd: 3 minuten, 13 seconden

Bas Filippini, oprichter van Privacy First, hangt zijn functie bij de privacystichting aan de wilgen. De voorzitter van Privacy First legt zijn taken per direct neer om een ‘onafhankelijk politiek initiatief’ te starten onder de noemer Vrij & Sociaal Nederland. Vrijdagochtend geeft hij meer tekst en uitleg over de lancering van zijn partij.

Dat schrijft Privacy First in een persverklaring.

Bas Filippini wil van Nederland een ‘internationaal privacy gidsland’ maken

Het is 2008 als Bas Filippini stichting Privacy First opricht. Hij meent dat het recht op privacy steeds verder onder druk komt te staan. Met zijn stichting probeert hij het ‘recht op privacy voor burgers, alsmede de persoonlijke vrijheid van leefomgeving, te behouden en bevorderen’, zoals het wordt verwoord in de statuten van de stichting. Om dit te bereiken gaat Filippini met zijn stichting actief lobbyen in politiek Den Haag, start hij rechtszaken in privacykwesties om jurisprudentie te realiseren en lanceert hij voorlichtingscampagnes. Op deze manier wil de voorman Nederland neerzetten als ‘internationaal privacy gidsland’.

Na 12 jaar vindt de voorzitter van Privacy First het tijd voor een volgende stap. Via een persbericht laat hij weten dat hij zijn voorzitterschap neerlegt om zich te richten op de politiek. Daarvoor lanceert hij naar eigen zeggen een ‘onafhankelijk politiek initiatief’ genaamd Vrij & Sociaal Nederland (VSN). Volgens techjournalist Daniël Verlaan staat Anna Zeven, een lid van de actiegroep Viruswaarheid, eveneens aan de wieg van de partij.

Op dit moment geeft Filippini nog geen details over zijn voornemen om een politieke partij op te richten. Daarvoor nodigt hij de pers uit om de lancering van zijn partij bij te wonen. Deze vindt vrijdag 11 september om 9:00 plaats in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Hij benadrukt dat alle media van harte welkom zijn om daarbij aanwezig te zijn.

Filippini draagt het stokje over aan Ancilla van de Leest

Vincent Böhre, directeur van Privacy First, is Filippini dankbaar voor al het werk dat hij voor de stichting heeft gedaan. “Wij danken Bas Filippini voor zijn tomeloze inzet, energie en visie tijdens zijn voorzitterschap bij Privacy First. Wij wensen hem alle succes toe in zijn nieuwe politieke avontuur”, aldus de Privacy First topman.

Het vertrek van Filippini betekent niet dat Privacy First zonder voorzitter komt te zitten. De oprichter van de stichting draagt zijn voorzitterschap over aan Ancilla van de Leest. Volgens het persbericht heeft zij volop ervaring in de IT-industrie, de politiek en digitale rechten, en is ze een genadig spreker. Tevens is ze enkele jaren actief als bestuurslid bij Privacy First, en daarmee dus de ideale kandidaat om het stokje van Filippini over te nemen.

Filippini heeft zijn sporen verdiend

Privacy First doet bij velen waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen. Toch heeft de stichting wel degelijk zijn sporen verdiend. Door de jaren heen heeft de stichting onder leiding van Filippini zich hard gemaakt voor onderwerpen als wifi-tracking, cameratoezicht, Wiv 2017 (de ‘sleepwet’), SyRI, PSD2, en het opslaan van vingerafdrukken en identiteitskaarten.

Een kwestie waarmee Filippini het landelijke nieuws haalde, is de parkeerboete die hij aanvocht. Voor de rechter vertelde hij dat hij wilde betalen om te mogen parkeren in Amsterdam, maar dat hij niet wilde dat dit ten koste gaat van zijn privacy. Daarmee verwees hij naar het systeem van kentekenparkeren van de hoofdstad en de scanauto’s die rondrijden om de boel te controleren. De rechter oordeelde dat dit een gerechtvaardigde inbreuk op onze privacy is. Filippini is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Verder waren Filippini en stichting Privacy First kritisch over de corona-app van het kabinet, de coronanoodwet en de wijze waarop horecaondernemers invulling geven aan de registratieplicht. De noodwet omschreef hij als ‘het nieuwe abnormaal’ en ‘regeren per decreet’. Ook vond hij het kwalijk dat de overheid geen richtsnoeren gaf aan uitbaters in de horeca om vorm te geven aan de registratieplicht.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen