Wapenfabrikant MBDA ontkent hack, bevestigt datadiefstal

Rakket (wapen)

De Europese wapenfabrikant MBDA ontkent dat zijn systemen zijn gehackt. Wel bevestigt de Italiaanse tak van het bedrijf dat er data is gestolen. De wapenfabrikant die voornamelijk raketten ontwikkelt voor land- lucht- en zeemacht beweert dat de organisatie wordt geblackmaild. Op het moment dat MBDA aangaf geen losgeld te betalen, zou de cybercrimegroep de gestolen informatie op het internet verspreid hebben.

De consolidatie tussen Airbus, BAE Systems en Leonardo meldt dat criminelen zijn goed beveiligde netwerk niet heeft gehackt. In plaats daarvan zouden ze toegang hebben gekregen tot een externe hard drive. Hoe dit kon gebeuren is nog onduidelijk. Er wordt gespeculeerd dat een hacker toegang kreeg tot een persoonlijke apparaat van een medewerker en zo de informatie wist te stelen.

Gestolen data

Andrastea, soms ook Adrestea, zoals de hackergroep zichzelf noemt, maakte het lek eind juli openbaar via het Russische hackersforum XSS. De groep omschreef zichzelf hier als een groep onafhankelijke specialisten en onderzoekers op het gebied van cybersecurity.

Andrastea biedt op het forum 60 GB aan vertrouwelijke bedrijfsdata te koop aan. Hieronder zouden zowel informatie over medewerkers als over militaire projecten vallen, waaronder ontwerpen voor luchtdefensie en rakketten, video’s en foto’s en correspondentie met andere bedrijven als Rampini, ST Electronics en Thales.

Als bewijs deelde Andrastea een link naar een versleuteld bestand met enkele van de gestolen documenten. Ook gaf het het wachtwoord waarmee het bestand kon worden geopend.

MBDA ontkent ernst

MBDA heeft de Italiaanse autoriteiten al ingeschakeld. Het zou alle mogelijke juridische stappen zetten om het probleem te verhelpen. Tevens meldt het bedrijf dat Andrastea liegt over de data die het heeft gestolen. Het zou namelijk niet gaan om geclassificeerde of gevoelige gegevens.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen