VVD wil Russische hackers op Europese sanctielijst

Close-up van een man die code schrijft op een laptop

De VVD wil Russische hackers hard aanpakken. Als het aan de liberalen ligt worden ze, net als rijke Russische oligarchen, op de Europese sanctielijst geplaatst. Ze kunnen dan niet langer bij hun geld, dat ze vaak op Europese rekeningen staat.

Dat zegt Queeny Rajkowski in een interview met RTL Nieuws.

Nederlandse bedrijfsleven doelwit van Russische hackers

Met grote regelmaat zijn Nederlandse bedrijven en organisaties het doelwit van Russische hackers. Denk bijvoorbeeld aan de Universiteit Leiden, die in de zomer van 2021 data stalen van de onderwijsinstelling. De supply chain attack op ICT-dienstverlener Kaseya maakte afgelopen jaar wereldwijd honderden slachtoffers, waaronder tientallen Nederlandse bedrijven. En meer recentelijk zijn diverse woningcorporaties aangevallen door Russische hackers. Naar verluidt eisen zij 15 miljoen euro aan losgeld om de buitgemaakte gegevens (zo’n 200 GB) niet openbaar te maken.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Niet alleen laten Russische hackers een spoor van ellende achter, ze verdienen er ook nog eens miljoenen mee. Hun rijkdom steken ze niet onder stoelen of banken, zo blijkt wel uit video’s die ze online plaatsen waarin ze pronken met hun illegaal vergaarde rijkdom.

VVD wil Russische hackers ‘in de nekvel grijpen’

De VVD vindt dat onacceptabel en wil jonge Russische hackers flink aanpakken. “Dat zijn hackers die dagelijks bedrijven in Nederland aanvallen, onze mkb’ers, onze gemeenten en onze universiteiten. Puur om geld te winnen. Het zijn ordinaire criminelen, maar dan digitaal. We weten waar ze zitten dus we moeten ervoor zorgen dat het leven van die criminelen zo moeilijk mogelijk maken”, vertelt Queeny Rajkowski van de VVD aan RTL Nieuws.

Ze wil Russische hackers net zo hard aanpakken als de rijke Russische oligarchen. Van deze laatste groep zijn de afgelopen weken tientallen peperdure jachten aan de ketting gelegd. Dat betekent dat ze met hun boten de Europese havens niet kunnen verlaten.

“Op het moment dat zij van hun bankrekening gebruik kunnen maken die in Europa staat, als zij ook maar één wiel met hun dikke Lamborghini Europa in rijden, dat wij ze dan alsnog in hun nekvel grijpen. Om dat te kunnen regelen is het belangrijk dat zij op de sanctielijst van Europa komen te staan. Dat de kliek van Poetin, ook de cybercriminelen, op de sanctielijst komen te staan”, aldus Rajkowski.

Tweede Kamer debatteert over cybercrime

Het Kamerlid beseft goed dat dit niet van de ene op de andere dag is geregeld. Het is in haar ogen in ieder geval geen excuus om op onze handen te zitten. “Het is lastig, maar dat wil niet zeggen dat we niks kunnen doen. Ik wil elke mogelijkheid die de wet biedt gebruiken om deze criminelen aan te pakken.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag met de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius over online veiligheid en cybersecurity. Bij het debat komt een groot aantal onderwerpen ter sprake, waaronder de aftapbaarheid van OTT-diensten, de kwetsbaarheid in Apache Log4j en investeringen in cybersecurity. Tevens geeft de minister namens het kabinet een reactie op het rapport van Amnesty International over massasurveillance en staat Kaspersky op de agenda.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen