VS dreigt in te grijpen als Rusland geen actie onderneemt tegen hackers

Hacker met smartphone in de hand voert een cyberaanval uit

Als Rusland niets doet tegen hackers die binnen haar landsgrenzen leven, dan behoudt de VS het recht om zelf in te grijpen. De Russische regering zit misschien niet achter de cyberaanval, president Vladimir Poetin heeft wel degelijk een eigen verantwoordelijkheid om tegen de daders op te treden. Ondertussen wordt op hoog niveau overleg gevoerd tussen Amerikaanse en Russische experts.

Dat vertelde perssecretaris Jen Psaki dinsdag tijdens een persbijeenkomst in het Witte Huis.

VS en Rusland bespreken zaken omtrent cybersecurity

Psaki stond uitgebreid stil bij de aanpak van de coronapandemie in de VS en de bezoekjes die president Joe Biden binnenkort aflegt. Een ander onderwerp dat door de aanwezige journalisten ter sprake werd gebracht, is de cyberaanval op Kaseya. Eén van de aanwezige journalisten vroeg aan de perssecretaris of er inmiddels contact is gelegd met Rusland over de aanval.

Psaki vertelt dat sinds de ontmoeting tussen president Biden en president Poetin -dat plaatsvond op 16 juni in het Zwitserse Genève- er zogeheten ‘expert-level talks’ hebben plaatsgevonden tussen beide landen. Volgende week staat er weer zo’n gesprek op de agenda. Dit overleg gaat over ransomware-aanvallen.

‘Rusland heeft de verantwoordelijkheid om op te treden tegen hackers’

De boodschap van Amerikaanse ambtenaren en diplomaten is volgens Psaki glashelder: als de Russische regering niet in staat is of weigert actie te ondernemen tegen hackers die cyberaanvallen uitvoeren, dat neemt de VS het heft in eigen handen. De cybersecuritygemeenschap stelt dat REvil achter de recente supply chain aanval zit en vanuit Rusland opereert. Dat zal volgende week worden doorgegeven aan de Russen.

Zelfs als de Russische regering geen opdracht heeft gegeven om de aanval uit te voeren, heeft ze volgens Psaki nog steeds de verantwoordelijk om in te grijpen. “Dat is en blijft het standpunt van de president en de regering”, benadrukt ze. De perssecretaris kan niets zeggen over de eventuele acties die de VS dan onderneemt tegen Rusland. De teams die zich met de nationale veiligheid bezighouden bespreken momenteel de opties.

Begin deze week zei president Biden dat hij niet honderd procent zeker was dat de Russen verantwoordelijk zijn voor de aanval, die wereldwijd tussen de 800 en 1.500 slachtoffers maakte. De FBI en cyberagentschap CISA onderzoeken momenteel de zaak. Als blijkt dat Rusland achter de aanval zit, dan zal hij president Poetin daarop aanspreken.

Biden kritisch over zijn voorganger Trump

Psaki zegt dat het afslaan van cyberaanvallen vanaf dag één topprioriteit was voor president Biden. Nog voordat hij officieel aan de slag ging als president van de Verenigde Staten, had hij forse kritiek op zijn voorganger Donald Trump en zijn aanpak van cyberterrorisme. De SolarWinds-aanval was in de ogen van Biden een teken dat de overheid niet voorbereid was op een geavanceerde aanval.

“De waarheid is dat de regering van president Trump geen prioriteit stelde aan cybersecurity”, zei Biden afgelopen december tijdens een persconferentie over cybersecurity. Oud-president Trump had cybercoördinatoren in het Witte Huis en Congress overgeplaatst en het hoofd van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) Christopher Krebs ontslagen. Tot slot bagatelliseerde Trump de impact van de aanval.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen