President Donald Trump die een verkiezingstoespraak houdt

Trump ontslaat directeur cybersecurityagentschap CISA

Laatst bijgewerkt: 18 november 2020
Leestijd: 2 minuten, 43 seconden

President Donald Trump heeft Chris Krebs de laan uitgestuurd. Krebs was de hoogste baas van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA). Zijn uitspraken over het verloop van de verkiezingen die eerder deze maand plaatsvonden hebben hem de das omgedaan.

President Trump heeft het ontslag van Krebs via Twitter bekend gemaakt.

Trump trekt legitimiteit verkiezingsuitslag in twijfel

Op dinsdag 3 november vonden in de VS de vierjaarlijkse presidentsverkiezingen plaats. Uit de tellingen bleek dat presidentskandidaat Joe Biden de meeste kiesmannen in de wacht wist te slepen. Zodoende is hij door de media uitgeroepen tot president-elect, de nieuwgekozen president die nog niet geïnaugureerd is. Dat gebeurt op woensdag 20 januari 2021.

Trump accepteerde de uitslag niet en stelt deze ter discussie. Hij roept al weken dat er sprake is van ‘grootschalige verkiezingsfraude’ door de Democraten, zonder hiervoor overigens ook maar enig concreet bewijs te leveren. Hij gaf Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York en Trumps persoonlijke advocaat, de opdracht om de verkiezingsuitslag aan te vechten in verschillende staten. Giuliani heeft inmiddels meer dan twintig rechtszaken verloren, maar het bijltje erbij neergooien komt niet bij hem op en zet de juridische strijd onverminderd voort.

Krebs: ‘Presidentsverkiezingen waren de veiligste in de geschiedenis van de VS’

CISA werd eveneens betrokken bij de verkiezingen. Het agentschap, opgericht in 2018 na aanhoudende kritiek over mogelijke inmenging van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, had de taak om erop toe te zien dat de verkiezingen eerlijk verliepen.

Aan het hoofd van deze organisatie staat Chris Krebs. Hij haalde de woede van president Trump op de hals door diens uitspraken over verkiezingsfraude te ontkennen. Afgelopen week zei hij tegen diverse media dat de presidentsverkiezingen van 3 november “de veiligste in de geschiedenis van de Verenigde Staten” waren. “Er is geen bewijs dat er stemmen onterecht zijn geteld of aanwijzingen voor grootschalige verkiezingsfraude”, aldus de CISA-baas.

Trump: ‘Uitspraken Krebs zeer onnauwkeurig’

De uitspraken van Krebs schoten in het verkeerde keelgat van president Trump. Dat was voor hem aanleiding om het hoofd van CISA te ontslaan. Dat deed hij op zijn trumpiaans via Twitter. Op het platform schrijft de president dat zijn verklaringen over de veiligheid van de presidentsverkiezingen “zeer onnauwkeurig” waren.

“Er waren massale onregelmatigheden en fraude, waaronder dode mensen die stemmen uitbrachten, [Republikeinse] toezichthouders die niet werden toegelaten tot stembureaus, ‘glitches’ in stemmachines waardoor stemmen van Trump naar Biden veranderden, stemmen die te laat binnenkwamen, en nog veel meer. Daarom is Chris Krebs, per ommegaande, ontslagen als directeur van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency”, zo laat Trump via Twitter weten.

Krebs: ‘Trots dat ik het land heb mogen dienen’

Krebs zag zijn ontslag al enige tijd aankomen. Volgens diverse media zou hij tegen naaste medewerkers gezegd hebben dat hij erop rekende dat hij de laan uitgestuurd zou worden. Via Twitter laat hij weten trots te zijn dat hij zijn land heeft mogen dienen. “We hebben het juiste gedaan”, zo zegt hij. Onder zijn volgers krijgt hij bijval en dankbetuigingen voor zijn werk.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen