VPN.ht blokkeert BitTorrent en gaat logs bijhouden na rechtszaak

BitTorrent app

VPN.ht gaat op haar servers in de Verenigde Staten BitTorrent-verkeer blokkeren en IP-adressen bijhouden. Dit doen ze om een rechtszaak te beslechten die tegen hen werd aangespannen door een groep onafhankelijke filmmakers. VPN.ht zegt dat gebruikers nog steeds veilig zijn, simpelweg omdat het bedrijf hun servers in de VS niet meer zal gebruiken.

Filmstudios vs Popcorn Time

De rechtszaak tegen VPN.ht werd aangespannen door een groep filmproducenten. VPN’s worden soms door mensen gebruikt om anoniem torrents te downloaden. Hier is voor een VPN-provider weinig tegen te beginnen, zolang je de privacy van je gebruikers wilt bewaken. In dit geval ging het mis toen VPN.ht actief de app Popcorn Time aanraadde. Deze app staat vol met illegaal verkregen films. VPN.ht liep ermee te koop dat een van hun IP-adressen zou zijn gebruikt om de films te delen via Popcorn Time. Dit schoot bij filmproducenten in het verkeerde keelgat.

Onder druk gezet

De aanklagers kregen het voor elkaar om via de rechtbank te zorgen dat de PayPal-account van het bedrijf boven VPN.ht, Wicked Technology Limited, werd bevroren. Hierdoor werd de druk behoorlijk opgevoerd. Uiteindelijk zijn de twee partijen eruit gekomen doordat Wicked Technology heeft ingestemd met vergaande aanpassingen.

Om de filmproducenten tevreden te stemmen gaat VPN.ht BitTorrent blokkeren voor de gebruikers op hun servers in de VS. Het maakt hierbij niet uit of het om het downloaden van legaal of illegaal materiaal gaat. Daarnaast gaan ze IP-adres logs bijhouden die verbonden zijn aan hun Amerikaanse servers. Dat niet alleen, wanneer een filmproducent er om vraagt kunnen gegevens van een VPN-gebruiker worden doorgegeven wanneer deze een van hun films illegaal downloadt.

De privacy van VPN.ht

Dit klinkt als de nachtmerrie van iedere VPN-gebruiker. Mensen gebruiken juist een VPN om hun online privacy te waarborgen en hun online veiligheid te vergroten. Bij het kiezen van een goede VPN-provider is een degelijk no-logbeleid daarom ook essentieel.

Om de rechtszaak te beslechten heeft VPN.ht toe moeten geven aan de filmproducenten. Toch zijn ze niet van plan om hun klanten in de kou te laten staan. Zo geven ze namelijk aan dat ze niet van plan zijn om informatie van hun gebruikers te delen. Omdat de toegezegde maatregelen alleen gelden voor hun servers in de VS heeft het bedrijf besloten om simpelweg geen servers in de VS meer te zullen gebruiken. Op deze manier kunnen ze zich toch aan hun no-logbeleid houden.

Ideaal is het natuurlijk niet voor gebruikers van VPN.ht. Doordat er straks geen Amerikaanse servers meer beschikbaar zijn kunnen gebruikers dan ook niet meer een Amerikaanse IP-adres aannemen via de VPN om zo bijvoorbeeld de Amerikaanse versie van Netflix te kijken.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen