Voormalig Twitter-medewerker veroordeeld voor spionage

Hand die smartphone vast heeft met Twitter

Een oud Twitter-medewerker is in de Verenigde Staten veroordeeld wegens spionage voor de Saoedische overheid. Dit meldt persbureau Bloomberg. De man wordt ook verdacht van internetfraude, witwassen en het vervalsen van gegevens.

Spionage voor Saudi-Arabië

De oud Twitter-manager Ahmad Abouammo heeft zijn positie misbruikt en tegen betaling gegevens verstrekt aan de Saoedische overheid. Hij overhandigde gegevens van Twitter-gebruikers die kritiek hadden op de Saoedische regering. In Saudi-Arabië is het recht om je mening te uiten beperkt. Ook censureert Saudi-Arabië het internet.

Abouammo heeft onder andere e-mailadressen, telefoonnummers, IP-adressen en geboortedata gelekt. Deze gegevens gaf hij tussen november 2014 en mei 2015 door aan Saoedische functionarissen.

Voor het verstrekken van de gegevens zou hij 300.000 dollar in contact geld hebben ontvangen. Ook zou hij een zeer kostbaar horloge hebben gekregen.

Naast het lekken van gegevens zou de man ook accounts van belangrijke figuren uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben gepromoot.

Abouammo blijft volhouden dat hij gewoon zijn werkt deed en dat hij het opkomende sociale medianetwerk alleen wilde promoten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens Abouammo had Twitter de persoonsgegevens beter moeten beveiligen.

Mogelijke gevangenisstraf

De oud-medewerker werd na een proces van twee weken door een federale rechtbank van San Francisco schuldig bevonden voor het het bespioneren voor Saoedi-Arabië. Ook wordt hij verdacht van het witwassen van geld, het plegen van fraude en het vervalsen van gegevens. Het is nog niet bekend welke straf Abouama krijgt. Als hij wordt verdoordeeld kan hij 10 tot 20 jaar gevangenigsstraf krijgen.

Er loopt ook nog een ander onderzoek naar twee andere oud Twitter-medewerkers. Ook zij worden verdacht van spionage. Deze personen worden nog onderzocht door de Amerikaanse regering.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen