App-icoon TikTok op smartphonescherm

Voorlopig geen downloadverbod voor TikTok in de VS

Laatst bijgewerkt: 28 september 2020
Leestijd: 2 minuten, 47 seconden

Amerikaanse TikTok-gebruikers kunnen opgelucht ademhalen. Voor nu kunnen zij zonder problemen de immens populaire app downloaden en installeren op hun smartphone. De rechter heeft een streep gezet door het downloadverbod van de app in de VS. Daarmee is een ban op de lange termijn echter niet voorkomen.

Dat schrijven diverse Amerikaanse media, waaronder persbureau Reuters.

‘Downloadverbod is voorbarig en is schadelijk voor TikTok’

Afgelopen week stapte ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, naar de rechtbank in Washington om het downloadverbod van president Trump aan te vechten. De advocaat van het bedrijf zei tijdens de hoorzitting dat een verbod ‘ongekend’ en ‘irrationeel’ is. Ook stelde hij dat een downloadverbod enorme schade zou toebrengen aan het bedrijf. Met andere woorden, een downloadverbod is disproportioneel.

“Hoe zinvol is het om vanavond dit verbod op te leggen als er onderhandelingen gaande zijn die het misschien overbodig maken? Dit is alleen maar bestraffend. Dit is gewoon een botte manier om het bedrijf aan te pakken. Er is hier gewoon geen urgentie”, aldus de advocaat.

Algeheel verbod gaat de rechter nu een stap te ver

De rechter stelt ByteDance in het gelijk. Daardoor is het downloadverbod voorlopig van de baan. Het verzoek om een einde te maken aan een algeheel verbod op TikTok, waarmee president Trump dreigt als de app niet in handen komt van een Amerikaans bedrijf, ging de rechtbank een stap te ver. Deze treedt vooralsnog op donderdag 12 november in werking.

Het Amerikaanse ministerie van Handel reageerde op het vonnis met een persbericht. Daarin schrijft het ministerie dat ze de uitspraak respecteert en direct actie heeft getroffen om daaraan tegemoet te komen. Het departement laat in het midden of ze in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de rechtbank.

ByteDance sluit deal met Oracle en Walmart

De toekomst van TikTok is al maanden het onderwerp van gesprek. President Trump roept al geruime tijd dat de app een gevaar vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Volgens hem verzamelt de app persoonlijke en privacygevoelige informatie van Amerikaanse gebruikers en speelt deze informatie door aan de Chinese Communistische Partij en het leger.

Zowel app-ontwikkelaars als Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben de broncode van TikTok bestudeerd. Zij komen tot de conclusie dat er geen aanwijzingen zijn voor grootschalige spionagepraktijken. Sterker nog, de app verzamelt volgens hen net zoveel data als Amerikaanse sociale netwerken, zoals Facebook en Instagram.

Trump wil daar niets van weten en heeft ByteDance voor de keuze gesteld: TikTok komt in handen van een Amerikaans bedrijf, of de app wordt verboden in de VS. Om een verbod te voorkomen, heeft het moederbedrijf een deal gesloten met softwaregigant Oracle en supermarktketen Walmart.

Overheden VS en China moeten deal nog goedkeuren

Het downloadverbod zou oorspronkelijk vorige week zondag zijn ingegaan, maar door de overeenkomst met Oracle en Walmart was deze een week uitgesteld. Het is nu aan de Amerikaanse en Chinese overheid om het groene licht te geven voor deze deal, of het voorstel in de prullenbak te werpen.

President Trump zei vorige week dat hij de details nog niet had gelezen, maar dat het akkoord zijn zegen kreeg. In zijn ogen zijn de afspraken “goed voor de veiligheid” van alle Amerikanen en “goed voor de werkgelegenheid”. De Chinese regering heeft tot op heden nog niet ingestemd met de deal. Het is dus mogelijk dat de overeenkomst afketst en TikTok in de VS wordt verboden.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen