Google chrome

Voorgestelde wijzigingen aan Chrome kunnen Adblockers fataal worden

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

Aangekondigde verandering voor Google Chrome kunnen wel eens het einde betekenen voor adblockers. Developers van verschillende adblockers geven aan dat een update, zoals deze door Google wordt geschetst, hun werk erg lastig zal maken.

Wat zou dit betekenen?

Google geeft aan de veranderingen in te willen zetten om de veiligheid en privacy van de gebruiker te verhogen. Ook zou de voorgestelde update er voor zorgen dat de Chrome browser sneller gaat werken. Hoewel dit erg positief klinkt zitten er wel wat haken en ogen aan.

De verandering zou er voor zorgen dat de adblockers niet of nauwelijks meer de binnenkomende informatie kunnen controleren. Dit doen ze momenteel zodat ze voor de gebruiker advertenties uit die informatie kunnen filteren. De gebruiker geeft adblockers toestemming om te filteren zodat ze niet meer geconfronteerd worden met ongewenste reclames, maar dit betekent ook dat ze iets van snelheid en privacy opgeven. Feitelijk heeft Google dus gelijk dat gebruikers met de nieuwe maatregel snelheid en privacy winnen. Maar gebruikers van adblockers doen dit niet zomaar, en willen juist graag dat de add-on tussen hen en Google staat.

Na alle kritiek die verschillende developers uitten, benadrukte Google dat het gaat om een voorstel voor wijzigingen. Het is nog niet zeker dat deze wijzigingen daadwerkelijk zullen worden doorgevoerd.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past