Virus dwingt Amerikaans ziekenhuis om zonder computers te werken - VPNgids.nl

Virus dwingt Amerikaans ziekenhuis om zonder computers te werken

Afgelopen weekend is een Amerikaans ziekenhuis geconfronteerd met een ernstige virusbesmetting van de ICT-systemen. Er werd een virus ontdekt op het computernetwerk van het Erie County Medical Center, en daaropvolgend zijn alle computersystemen offline gegaan. Het blijft onduidelijk of het ziekenhuis zelf heeft besloten om het IT-systeem plat te leggen – om bijvoorbeeld verdere verspreiding van het virus te voorkomen – of dat het virus zelf het netwerk heeft uitgeschakeld.

Het ziekenhuis heeft in een verklaring aan The Buffalo News namelijk aangegeven dat het IT-systeem plots uit de lucht was. Dit zou erop duiden dat het uitschakelen van het computersysteem geen tactische respons was van het ziekenhuis zelf, maar een ongecontroleerde gebeurtenis. Toch blijven exacte details over de virusbesmetting vooralsnog onduidelijk.

IT-systeem nog enkele dagen uit de lucht

Ziekenhuispersoneel zag zich genoodzaakt terug te vallen op pen en papier om patiëntendossiers bij te werken, rapporten op te stellen en recepten uit te schrijven. In de tussentijd hebben de politie en FBI besloten een officieel onderzoek in te stellen naar de malware-infectie. Een woordvoerder van het ziekenhuis benadrukt dat het incident er niet toe heeft geleid dat patiëntinformatie in gevaar is geweest; er worden namelijk back-ups gemaakt. Of de malware wellicht gevoelige patiëntgegevens heeft gestolen blijft vooralsnog ongewis. De situatie is vooralsnog niet opgelost. Het ziekenhuis heeft aangegeven dat ze over enkele dagen het computersysteem weer online hopen te hebben.

Malware steeds grotere dreiging voor ziekenhuizen

Uit een recent onderzoek blijkt dat ook in Nederland veel ziekenhuizen en overheidsinstellingen erg kwetsbaar zijn voor cybercriminaliteit, met name ransomware-aanvallen. Ransomware vormt een zeer serieuze dreiging, en als ziekenhuizen getroffen worden kan de patiëntveiligheid ernstig in het geding komen.

Over David Janssen

David Janssen: psycholoog en gedragsdeskundige. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’; waaronder ook het recht op privacy en bescherming van onze persoonsgegevens. Vanuit deze interesse is hij als mede-oprichter VPNgids.nl gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief 
Schrijf je in en maak kans op gratis VPN abonnementen 

Privacy, security en VPN nieuws

Geen SPAM! Wij delen je email adres met niemand, en sturen niet meer dan 1 email per week

Bedankt voor je inschrijving!

Bevestig je inschrijving via de email in je mailbox
(let op je spammap)