Computergebruikers op kantoor

Ransomware en digitale dreigingen steeds groter gevaar voor ziekenhuizen, overheidsinstellingen en burgers

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 20 seconden

Het Rathenau Instituut presenteert vandaag een rapport over de digitale veiligheid in Nederland. Het rapport laat zien dat vooral ziekenhuizen, zorginstellingen en overheidsinstellingen (zoals gemeenten) qua digitale beveiliging erg kwetsbaar zijn. Deze kwetsbaarheden kunnen worden geëxploiteerd door hackers en cybercriminelen. Een groot risico is vooral de sterk in opkomst zijnde ransomware.

Ransomware

Bij ransomware wordt er malafide software op een computer of computernetwerk geïnstalleerd. Hierdoor wordt de toegang tot belangrijke bestanden vergrendeld. Deze software wordt beheerd door criminelen, en pas wanneer er een grote som geld betaald wordt, maken zij de gegijzelde bestanden weer beschikbaar. Soms begint ransomware ook bestanden te wissen, om druk te zetten achter het betalen van losgeld. Als het computernetwerk in een ziekenhuis slachtoffer zou worden van ransomware, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. Patiëntinformatie, inclusief cruciale medische informatie, zal mogelijk niet langer toegankelijk zijn. Het leven en de veiligheid van patiënten zal hierdoor gevaar lopen. Tot nu toe zijn vooral bedrijven, gemeenten en consumenten slachtoffer geworden van ransomware, maar het is wachten tot het eerste Nederlandse ziekenhuis getroffen wordt. Er is onlangs al gebleken dat veel ziekenhuizen slecht beveiligde patiëntenportals hadden. Eerder deze week kreeg een hacker nog patiëntgegevens van het AMC in handen.

Buitenlandse inlichtingendiensten

Ook buitenlandse inlichtingendiensten zijn mogelijk erg geïnteresseerd in de bestanden en informatiestroom van Nederlandse overheidsinstellingen. Vooral op gemeentelijk niveau is er bij de Nederlandse overheid veel mis. Maar ook de nationale politiek loopt risico. Onlangs waren er nog grote zorgen dat er bij de komende verkiezingen digitale beveiligingslekken zouden zijn, en dat buitenlandse inlichtingendiensten wellicht invloed konden uitoefenen op de verkiezingsuitslag. Er is onlangs ook gebleken dat de Russen geprobeerd hebben het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken te hacken.

Welke stappen zijn nodig?

Het rapport dat vandaag verschijnt is geschreven in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de AIVD. Het blijkt dat sommige sectoren al wel redelijk goed opgewassen zijn tegen de nieuwe digitale dreiging. Vooral in de financiële sector en bij de energie- en telecomaanbieders is er een bewustzijn van het belang van digitale veiligheid. In deze sectoren is de beveiliging over het algemeen ‘redelijk in orde’ te noemen.

Het Rathenau Instituut pleit voor een jaarlijkse hacktest. Hierbij wordt de beveiliging van zorginstellingen, energiebedrijven en drinkwaterbedrijven getest door hackers aan te stellen en deze vervolgens los te laten op het digitale netwerk. De hackers sporen beveiligingslekken op en kunnen suggesties geven over hoe de veiligheid verbeterd kan worden.

Ook Nederlandse burgers moeten zich meer bewust worden van de hedendaagse gevaren. Vooral ransomware is een zeer nare ontwikkeling die booming lijkt te zijn onder criminelen. Steeds meer criminelen merken dat er goed geld mee te verdienen valt, en dat veel mensen bereid zijn grof geld te betalen om hun data en bestanden veilig te stellen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past