avast app

Vier antivirusextensies die data verzamelen verwijderd uit Firefox

Laatst bijgewerkt: 5 december 2019
Leestijd: 1 minuut, 41 seconden

Vier antivirusextensies zijn verwijderd uit de downloadlijst van Firefox nadat zij onnodig veel data bleken te verzamelen. Mozilla heeft naar aanleiding van de ontdekkingen van Adblock Plus-oprichter Wladimir Palant ervoor gekozen om Avast Online Security, Avast Safeprice, AVG Online Security, en AVG Safeprice van de website voor Mozilla extensies te halen.

Avast en AVG

Eind oktober kwam al naar buiten dat Avast Online Security en AVG Online Security informatie van gebruikers opslaan terwijl dat niet nodig is voor het functioneren van de extensie. Zo verzamelden de extensie onder andere de zoekgeschiedenis van gebruikers. Dit is iets wat zowel Google als Mozilla verbieden. Die laatste heeft nu dus actie ondernomen tegen de antivirusbedrijven.

Niet op een zwarte lijst

Hoewel Mozilla de antivirusextensies van zijn website heeft verwijderd, staan deze nog niet op een zwarte lijst. Dit betekent dat gebruikers die de extensie al geïnstalleerd hebben deze gewoon kunnen blijven gebruiken. Op deze manier stimuleert Mozilla in ieder geval niet het gebruik van de twijfelachtige antivirussen. Voor zover bekend kunnen de extensies wel nog gewoon gedownload worden voor Google Chrome.

Avast reageert

Avast was in een reactie op de ontdekkingen van Palant heel stellig. Het zou noodzakelijk zijn om de zoekgeschiedenis te verzamelen om een goed functionerende antivirus te kunnen leveren. Ook zou dit gebeuren zonder dat ze de gegevens van de gebruiker verzamelen of opslaan. Avast zou samen met Mozilla op zoek zijn naar een oplossing. Zo hebben ze naar eigen zeggen al vereisten van Mozilla verwerkt in hun nieuwste versies van de extensie. De bedoeling is dan ook dat ze binnenkort weer gewoon te gebruiken zijn in Firefox.

Antivirus

Antivirus extensies zijn tegenwoordig van groot belang om je te beveiligen tegen mogelijke cyberaanvallen. Het is vaak de eerste stap om je online security op peil te brengen. Toch is het goed om kritisch te kijken naar dergelijke bedrijven. Als consument is het makkelijk om te denken dat dergelijke online securitybedrijven ook goed om zullen gaan met je privacy. Helaas is dit dus niet altijd het geval.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen