avast app

Vier antivirusextensies die data verzamelen verwijderd uit Firefox

Laatst bijgewerkt: 9 juni 2020
Leestijd: 2 minuten, 23 seconden

Vier antivirusextensies zijn verwijderd uit de downloadlijst van Firefox nadat zij onnodig veel data bleken te verzamelen. Mozilla heeft naar aanleiding van de ontdekkingen van Adblock Plus-oprichter Wladimir Palant ervoor gekozen om Avast Online Security, Avast Safeprice, AVG Online Security, en AVG Safeprice van de website voor Mozilla extensies te halen.

Avast en AVG

Eind oktober kwam al naar buiten dat Avast Online Security en AVG Online Security informatie van gebruikers opslaan terwijl dat niet nodig is voor het functioneren van de extensie. Zo verzamelden de extensies onder andere de zoekgeschiedenis van gebruikers. Zowel Google als Mozilla verbiedt dit soort praktijken. Dinsdag stuitte Palant op nog twee extensies die exact hetzelfde doen. De software-ontwikkelaar meldde zijn bevindingen bij Google en Mozilla. Laatstgenoemde heeft actie ondernomen tegen de antivirusbedrijven.

Niet op een zwarte lijst

Hoewel Mozilla de antivirusextensies van zijn website heeft verwijderd, staan deze nog niet op een zwarte lijst. Dit betekent dat gebruikers die de extensie al hebben geïnstalleerd deze gewoon kunnen blijven gebruiken. Op deze manier stimuleert Mozilla in ieder geval niet het gebruik van de twijfelachtige antivirussen. Volgens Palant kunnen de extensies wel gewoon gedownload worden voor Google Chrome.

De enige manier voor gebruikers om extensies te rapporteren, is via de ‘report abuse link’. Veel gebruikers doen dit ook volgens Palant. Het grote probleem volgens hem is echter dat ontwikkelaars daar nauwelijks naar omkijken. “Extensies worden doorgaans alleen verwijderd uit de Chrome Web Store als er genoeg media-aandacht voor is”, zo zegt hij. Hij verwacht echter dat Google op korte termijn de extensies verwijdert. Google gruwelt er namelijk van extensies die de browsegeschiedenis van gebruikers verzamelen.

Avast reageert

In een reactie tegenover ZDNET laat Avast weten aan een oplossing te werken. “De Avast Online Security extensie is een beveiligingstool die gebruikers online beschermt tegen geïnfecteerde websites en phishingaanvallen”, zo vertelt een woordvoerder van het bedrijf tegen de techsite. “Het is noodzakelijk dat deze dienst de zoekgeschiedenis van gebruikers verzamelt om de te verwachte functionaliteit te kunnen leveren. Avast doet dit zonder de gegevens van gebruikers te verzamelen of op te slaan.”

Tevens vertelt de woordvoerder van het antivirusbedrijf dat ze reeds enkele nieuwe vereisten van Avast reeds heeft geïmplementeerd. Daarnaast werkt Avast samen met Mozilla om in de toekomst nieuwe updates uit te brengen die in overeenstemming zijn met de door Mozilla gestelde eisen. “Deze zijn in de nabije toekomst, zoals gebruikelijk, via de Mozilla Store verkrijgbaar”, zo beëindigt de woordvoerder zijn bijdrage.

Antivirus

Antivirus extensies zijn tegenwoordig van groot belang om je te beveiligen tegen mogelijke cyberaanvallen. Het is vaak de eerste stap om je online security op peil te brengen. Toch is het goed om kritisch te kijken naar dergelijke bedrijven. Als consument is het makkelijk om te denken dat dergelijke online securitybedrijven ook goed om zullen gaan met je privacy. Helaas is dit dus niet altijd het geval.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen