Erdogan

Turkije blokkeert TOR en VPN netwerken

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

Afgelopen vrijdag (4-10-2016) blokkeerde Turkije bekende chatdiensten zoals: WhatsApp, Skype, Facebook, Twitter en YouTube. Vandaag komt het bericht binnen dat Turkije waarschijnlijk ook VPN en TOR gebruik probeert te blokkeren.

De Turkse informatietechnologie- en communicatie-autoriteit (of BTK), heeft diverse Turkse internet providers gevraagd om Tor en VPN-netwerken zoals VPN Master, Hotspot Shield, Psiphon, Zenmate, TunnelBear, Zero blokkeren , VyprVPN en ExpressVPN te blokkeren.

Eerdere blokkade van communicatiediensten

Gisteren had de regering Twitter, Facebook en YouTube reeds laten blokkeren en beperkingen opgelegd aan het gebruik van messaging apps zoals WhatsApp en Skype. De onafhankelijke toezichthoudende organisatie TurkeyBlocks merkte ook andere vormen van censuur. De blokkade’s lijken te koppelen te zijn aan arrestaties van pro-Koerdische partijleiders.

Turkije en censuur

De Turkse regering heeft een lange en controversiële geschiedenis van internet censuur, met name in de afgelopen jaren. Zo werden Twitter, Facebook en ook andere sites meerdere malen geblokkeerd. Deze herhaalde blokkeringen verstoorde de communicatie en verspreiding van nieuws in het land, maar de veel gebruikte technieken om deze blokkade’s te omzeilen zoals TOR en VPN werden minder vaak geblokkeerd. Het lijkt erop dat de Turkse overheid nu nog meer moeite wil doen om de burgers te censureren en bepaalde nieuwsvergaring te blokkeren.

Of andere VPN providers ook geblokkeerd zijn (zoals Invisible Browsing VPN (ibVPN), PureVPN en HideMyAss (HMA) ) is nog niet duidelijk.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past