TU Delft

TU Delft gaat onderzoek doen naar besmette iot-apparaten in Nederland

Laatst bijgewerkt: 25 juni 2019
Leestijd: 2 minuten, 11 seconden

Steeds meer van onze apparaten zijn met het internet verbonden, dit wordt ook wel het Internet of Things genoemd. Maar we zijn ons er niet altijd van bewust dat deze apparaten ook risico lopen om gehackt te worden. Vandaag meldt de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Mona Keijzer, dat er extra geld gaat naar het onderzoeken en meten van besmetten iot-apparaten (Internet of Things-apparaten) in Nederland. Dit brengt zij vandaag naar buiten in de voortgangsbrief van de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software. Nederland probeert op deze manier vooruit te lopen op Europese en internationale regels die eraan zitten te komen.

The Internet of Things

Naar verwachting zijn er in 2020 dertig miljard apparaten met het internet verbonden. We weten allemaal dat onze mobieltjes en computers met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er daarnaast ook een heleboel “slimme” apparaten. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten, koelkasten, horloges en tv’s. Om deze apparaten hun “slimme” functies te laten uitvoeren, hebben ze verbinding met het internet nodig. Hoewel een groot deel van ons onze mobieltjes en computers wel beschermen met antivirussoftware, vergeten we dit vaak bij deze slimme apparaten.

Geld naar onderzoek

Het ministerie komt nu met financiële steun voor een project van de TU Delft dat zal gaan meten hoeveel onveilige of zelfs gehackte apparaten er in Nederland zijn. Zij willen bijvoorbeeld in kaart gaan brengen hoeveel iot-apparaten in Nederland deel uitmaken van een botnet. Als een apparaat deel uitmaakt van een botnet, kan een hacker het op afstand besturen, vaak zonder dat de eigenaar zich bewust is van het virus.

Verder gaat het Digital Trust Center van het ministerie van EZK het gesprek met fabrikanten aan. Zo willen zij fabrikanten stimuleren om apparaten veiliger te maken en consumenten beter te informeren.

Nederlanders weinig bewust van Internet of Things

Uit een onderzoek dat het ministerie heeft laten uitvoeren blijkt dat één op de vijf consumenten niet weet hoe ze apparaten die met het internet zijn verbonden, moeten beveiligen. De meerderheid weet wel dat het belangrijk is om telefoon en computer te beveiligen, maar minder dan de helft van de mensen is er zich bewust van dat dit ook verstandig zou zijn voor anderen apparaten die met het internet verbonden zijn. Ook verdere beveiligingsmethodes zijn niet bij iedereen bekend. Hoewel de meeste mensen nog wel software updates uitvoeren, wijzigt een minderheid regelmatig wachtwoorden.

De overheid wil met deze nieuwe projecten in kaart brengen hoe het met de beveiliging van IoT-apparaten is gesteld. Wellicht is het informeren van de consument echter nog belangrijker. Wanneer je weet waar de gevaren schuilen, kun je je er ook beter tegen weren.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen