Tinder gaat gebruikers waarschuwen in landen waar lhbt-relaties strafbaar zijn

Tinder app

Tinder komt met een nieuwe update die ervoor zal zorgen dat gebruikers een waarschuwing krijgen wanneer ze in een land zijn waar lhbt-relaties verboden zijn. Op deze manier willen ze dat hun gebruikers Tinder zo veilig mogelijk kunnen gebruiken op vakantie.

Traveler Alert

Via je locatie houdt de app in de gaten waar je je bevindt. Deze nieuwe Traveler Alert functie, kan je op deze manier waarschuwen wanneer je in een land bent waar bijvoorbeeld homoseksualiteit strafbaar is. Wanneer je deze melding krijgt kun je ervoor kiezen om tijdelijk niet gevonden te kunnen worden op Tinder. Om niet getoond te worden kun je op de settings pagina van de app de “Show me on Tinder”-optie uitzetten. Wanneer je een seksuele oriëntatie hebt aangegeven op je Tinderprofiel zorgt de app ervoor dat dit niet zichtbaar is zolang je je in die regio bevindt.

Welke landen?

De International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Assosiation (IGLA) heeft Tinder geholpen om in kaart te brengen in welke landen een dergelijke notificatie wenselijk zou zijn. Uiteindelijk is daar een lijst van 69 landen uitgekomen waar lhbt-relaties strafbaar zijn. In enkele van deze landen, zoals Iran en Saoedi-Arabië, ligt soms zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. Op de website van IGLA zijn uitgebreide kaarten te vinden die weergeven waar in de wereld lhbt-relaties gecriminaliseerd zijn.

Daten op vakantie

Deze maatregelen van Tinder zijn handig maar dat betekent niet dat je niet alsnog voorzichtig moet zijn. Mocht je er toch voor kiezen om in deze landen met nieuwe mensen af te spreken dan is een goede dosis waakzaamheid op zijn plek. Van sommige landen is het namelijk bekend dat zij datingapps gebruiken om gebruikers in een val te lokken. Verder is zelfs communicatie op same-sex datingapps als Grindr al verboden in sommige landen.

Veilig online daten

Niet alleen op reis is het verstandig om stil te staan bij de risico’s die datingapps met zich meebrengen. Zo kan het ook geen kwaad om eens na te denken over de privacy risico’s van bijvoorbeeld Tinder, Grindr, en Happn. Voor de meeste mensen is daten een privéaangelegenheid en is het geen prettig idee als anderen meekijken met wat jij doet.

Techredacteur
Tove is al een aantal jaar actief bij VPNgids als techredacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen