TikTok heeft toegang tot data Amerikaanse gebruikers

Logo van TikTok op een smartphone

Sommige Chinese medewerkers van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, hebben toegang tot gegevens van Amerikaanse gebruikers. Deze informatie wordt echter niet gedeeld met de Chinese overheid. Tevens gelden er “robuuste cybersecurityprotocollen”.

Dat bevestigt Shou Zi Chew, de CEO van TikTok, in een brief gericht aan negen Amerikaanse Senatoren, zo schrijft Bloomberg.

Cloudinfrastructuur gaat op de schop

Volgens de algemeen directeur gaat het om beperkte informatie, zoals openbare video’s en reacties daarop. Alleen Chinese TikTok-medewerkers die “een aantal interne veiligheidsprotocollen” volgen, mogen deze data raadplegen. Amerikaanse gebruikers hoeven niet bang te zijn dat er hierdoor persoonlijke gegevens in handen komt van de Chinese overheid of het leger.

Shou Zi Chew schrijft in de brief aan de Senatoren dat zijn bedrijf nauw samenwerkt met de Amerikaanse overheid om informatie beter te beveiligen. Hiervoor heeft het sociale netwerk ‘Project Texas’ in het leven geroepen. Het doel is om data van Amerikaanse gebruikers enkel op te slaan op servers van het Amerikaanse technologiebedrijf Oracle.

Momenteel bewaart TikTok back-ups op haar eigen servers in Singapore. Deze infrastructuur gaat op de schop. Deze data wordt in de nabije toekomst verplaatst naar de cloudinfrastructuur van Oracle. Dat betekent dat gebruikersdata die via de app en TikTok’s algoritme worden verzameld straks voor Amerikaanse gebruikers toegankelijk zijn.

Senator: ‘Onze vrees over de invloed van TikTok was terecht’

In een reactie aan Bloomberg laten de Senatoren weten niet gerustgesteld te zijn op de antwoorden van de topman van TikTok. “De reactie van TikTok bevestigt dat onze vrees over de invloed van de Chinese Communistische Partij in het bedrijf gegrond was”, zo zei de Republikeinse Senator Marsha Blackburn tegen het persbureau.

Ze vervolgt haar verhaal. “Het door China gerunde bedrijf had vanaf het begin eerlijk moeten maken, maar het probeerde zijn werk in geheimzinnigheid te hullen. Amerikanen moeten weten dat als ze op TikTok zitten, communistisch China hun informatie heeft.”

Eerder deze week vroeg de Federal Communications Commission (FCC) of Google en Apple de TikTok-app uit hun app stores wilden halen. De telecomwaakhond zei ongerust te zijn over hoe moederbedrijf ByteDance omgaat met de data van Amerikaanse gebruikers. Naar eigen zeggen vormt TikTok een “onaanvaardbaar risico voor de nationale veiligheid” als het “ongecontroleerde toegang” heeft tot gevoelige data van Amerikaanse gebruikers. Google en Apple hebben tot 8 juli de tijd om met een reactie te komen.

Oud-president Trump in de clinch met TikTok

De VS en TikTok liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. Het begon toen Donald Trump nog in het Witte Huis zat. De voormalige president was van mening dat TikTok een gevaar vormde voor de nationale veiligheid, omdat het gegevens van Amerikaanse burgers aan de Chinese Communistische Partij en leger zou doorspelen. Deden Chinese bedrijven dit niet vrijwillig, dan kon de overheid ze daartoe dwingen dankzij een speciale cybersecuritywetgeving. Trump ondertekende een decreet om een downloadverbod voor de TikTok-app in het leven te roepen.

TikTok gaf zich niet zomaar gewonnen en vocht het decreet aan. De advocaat betoogde dat een downloadverbod “onherstelbare schade” zou toebrengen aan moederbedrijf ByteDance. Ook had het platform “buitengewone maatregelen” genomen om de privacy en veiligheid van persoonsgegevens te beschermen.

De rechtbank bepaalde dat het beoogde verbod van Trump te ver ging. Er was geen concreet bewijs dat TikTok zich schuldig maakte aan spionage voor de Chinese overheid. Ook zou een verbod indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting. De rechter blokkeerde daarom het decreet, dat nooit officieel in werking is getreden.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen