Hoofdingang van de Rijksuniversiteit Groningen

Tentamens RUG-studenten uitgesteld door storing in digitale leeromgeving

Laatst bijgewerkt: 3 november 2020
Leestijd: 3 minuten, 15 seconden

Duizenden studenten die aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) studeren, zijn de dupe van een ICT-storing. Nestor, de digitale leeromgeving van de universiteit, crashte maandagmiddag voor de derde keer in anderhalve week tijd. De problemen met de leerportaal zouden zijn verholpen, maar nog steeds klagen studenten dat ze niet kunnen inloggen. Als gevolg van de storing konden tentamens op het laatste moment niet doorgaan. Overbelasting is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de problemen, maar de universiteit kijkt nog naar de ‘onderliggende problemen’.

Dat schrijft de regionale omroep RTV Noord.

‘Storing is onacceptabel en levert veel stress op’

Het zou je maar gebeuren: je hebt keihard zitten blokken voor een vak en op het moment dat je kennis wordt getoetst, crasht het systeem. Je kunt niet inloggen en dus ook geen tentamen maken. Het overkwam maandag duizenden studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Doordat de digitale leeromgeving Nestor overbelast raakte, moesten op het allerlaatst noodgedwongen tien tentamens worden geannuleerd. Sommige studenten waren ingelogd en druk bezig met hun tentamen toen het mis ging.

“Onacceptabel”, zo zegt Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb). “Na meer dan zeven maanden is het nog steeds niet in orde. Dit is de basis van online onderwijs en zelfs dat gaat niet goed.” Hij zegt dat studenten niet weten waar ze aan toe zijn en ze daarom met hun handen in het haar zitten. “Het levert ontzettend veel stress op als je niet bij de nodige informatie kunt of wanneer je überhaupt niet eens weet of je een tentamen kunt maken”, aldus Jongman.

Overbelasting Nestor wellicht oorzaak van de crash

De oorzaak van de crashes ligt bij Nestor. Maandag meldde de digitale leeromgeving voor studenten op Twitter dat de systemen last hadden van ‘overload issues’ of overbelasting. Een uur later meldde Nestor dat het probleem was opgelost. Maar nog steeds klagen studenten dat ze niet kunnen inloggen.

De Rijksuniversiteit zegt tegen RTV Noord dat ze enorm met de kwestie in haar maag zit: deze week is het namelijk tentamenweek. “Heel vervelend, vooral voor studenten”, zo zegt woordvoerster Jorien Bakker. “Het is nu weer verholpen. Maar we zijn druk doende om te kijken wat de achterliggende problemen zijn. Een oorzaak hebben we nog niet kunnen vinden. We hopen natuurlijk van ganser harte dat het niet weer gebeurt.”

Bakker vermoedt dat de storing wordt veroorzaakt door de grote aantallen studenten die op dit moment gebruikmaken van het systeem. “Eerder hadden we ook tentamens. maar daar deed een klein groepje aan mee. Door corona is het nu tachtig procent van de studenten die er mee werkt. Maar een ding staat buiten kijf. De studenten mogen er niet de dupe van worden”, zo vertelt de woordvoerster.

Studenten verliezen rechtszaak om proctoringsoftware

Vanwege de coronapandemie en de regels die het kabinet heeft opgelegd, kunnen studenten al maanden geen colleges meer volgen of tentamens afleggen. Alles gaat digitaal. Om te controleren of studenten niet frauderen als ze examen doen, maken hogescholen en universiteiten gebruik van proctoringsoftware.

Met proctoringsoftware is het mogelijk om via de webcam te kijken of studenten niet stiekem een studieboek raadplegen. Met de microfoon horen surveillanten of ze een medestudent om hulp vragen of iemand anders bellen. Verder is het met deze software mogelijk om toetsaanslagen te registreren, de browsegeschiedenis in te zien, het beeldscherm te bekijken, oogbewegingen te monitoren en foto’s en video-opnamen te maken. Onderwijsinstellingen verwerken vaak maar een fractie van deze data, maar in theorie is het mogelijk om studenten nauwlettend te bespioneren.

Het gebruik van proctoringsoftware stuitte op veel verzet. In Tilburg werd een online petitie opgezet. De  Centrale Studentenraad (CSR) van de Universiteit van Amsterdam stapte zelfs naar de rechter om af te dwingen dat de onderwijsinstelling alternatieve mogelijkheden aanbiedt om tentamens af te leggen. Ook zou het in strijd zijn met de privacywetgeving. De rechtbank ging daar niet in mee en stelde dat het gebruik van proctoringsoftware vanwege de coronacrisis een ‘gerechtvaardigd belang’ dient.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen