T-Mobile

T-Mobile 06-nummers makkelijk te hacken via Hotspots

Laatst bijgewerkt: 3 september 2019
Leestijd: 1 minuut, 46 seconden

Hackers kunnen via Wifi-hotspots eenvoudig binnendringen in de mobiele telefoons van T-Mobile klanten. Wanneer T-Mobile klanten gebruik maken van een hotspot geven ze vaak ook toegang tot hun T-Mobile-account. Een hacker die dus op een hotspot komt kan dan via die weg het mobiele nummer overnemen.

Automatisch inloggen

Doordat gebruikers op hun telefoon automatisch inloggen op de T-Mobile website kan een hacker die met jouw hotspot verbonden is eenvoudig op jouw T-Mobile-account komen. Eenmaal binnen kan een hacker jouw 06-nummer overnemen door in je T-Mobile-account een kopie van jouw mobiel op zijn of haar eigen toestel te zetten. Het automatisch inloggen bij T-Mobile is misschien wel handig maar brengt dus ook gevaren met zich mee. De functie staat automatisch aan, maar je kunt deze gelukkig wel handmatig uitschakelen. Dit kan een manier zijn om je tegen deze fraude te beschermen. Automatisch inloggen uitschakelen kan als volgt:

  • Ga naar de T-Mobile app op je telefoon
  • Klik rechtsonder op ‘Meer’
  • Klik vervolgens op ‘Gebruikersnaam en wachtwoord’
  • Scroll naar beneden en klik onder ‘Automatisch inloggen’ op ‘Uit’
  • Klikt tot slot op ‘Wijzigen’

E-Sim

De hackers maken misbruik van de zogenaamde e-sim die sinds kort door T-Mobile wordt ondersteund. Dit is een simkaart die is ingebouwd in enkele nieuwere mobieltjes zoals de iPhone Xs en Xr. Door een QR-code in je T-Mobile-account te scannen kan de hacker deze e-sim of een andere telefoon kopiëren.

Wat ben je kwijt?

Met deze methode kan een hacker dus een kopie van jouw telefoon bemachtigen. Hierdoor krijgen ze ook toegang tot bijvoorbeeld WhatsApp en Gmail. Wat er kan gebeuren is dat de hackers om geld vragen en dreigen wanneer ze dit niet krijgen naar buiten te treden met gevoelige informatie. Door in te loggen in betaaldiensten die jij op je mobiel gebruikt kunnen ze zelfs je rekening leeg trekken. Sommige slachtoffers zijn door deze methode dan ook honderdduizenden euro’s verloren.

Reactie T-Mobile

T-Mobile laat weten dat ze kijken of ze extra verificatiestappen kunnen inbouwen waardoor het moeilijker zal worden om op deze wijze iemands telefoonnummer over te nemen. Ze raden gebruikers aan om een sterk wachtwoord te gebruiken voor hun mobiele hotspots.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen