Nu al evenveel cybercrime als in heel 2020

Cybercrimineel kijkt in de code met op de achtergrond een wachtwoordscherm

In de eerste negen maanden van 2021 waren er al evenveel cybercrimemeldingen als in geheel 2020. Opnieuw is er sprake van een sterke stijging in de cybercriminaliteitscijfers, terwijl cybercrime in 2020 al sterk toenam vanwege coronamaatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers.

Cybercriminaliteit blijft groeien

Van misdrijven als vriend-in-nood-fraude, phishing of hacks komen steeds vaker meldingen binnen bij de politie. Zo werden in de eerste negen maanden van 2021 al 10.623 cybercrimes geregistreerd bij de politie. Ter vergelijking: in heel 2020 waren dat er 10.770.

In de eerste drie kwartalen werden 35,1% meer meldingen van cybercriminaliteit gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Enkel in mei 2020 werden meer meldingen gedaan van cybercrimes dan in dezelfde maand van dit jaar. In de andere maanden was de stijging gemiddeld zelfs 62,7%.

Meeste cybercrimeslachtoffers in Noord-Holland en Drenthe

In Gelderland nam het aantal meldingen het sterkst toe, er was bijna een verdubbeling van het aantal meldingen ten opzichte van 2020 (+95,3%). Ten opzichte van 2019 gaat het zelfs om een verachtvoudiging van de digitale criminaliteitscijfers. Ook in Overijssel en Utrecht nam cybercrime sterk toe in een jaar tijd (respectievelijk +64,6% en +65,7%).

Ondanks de sterke stijgingen in andere provincies, vallen in Noord-Holland de meeste cybercrimeslachtoffers. In 2021 is er in deze provincie al 2.743 keer melding van een digitaal misdrijf gemaakt. Ook in Gelderland zijn veel gevallen van cybercrime bekend: 1.459 meldingen.

Minstens verdubbeling cybercrime in 21% gemeenten

In 21% van alle gemeenten is er minstens een verdubbeling in het aantal cybercrimemeldingen. In Elburg is deze stijging het sterkst, van 1 melding in 2020 naar 10 in 2021. Ook in Zwolle – waar in 2020 in totaal 45 meldingen werden gedaan – is een sterke toename van +224,4% (146 meldingen).

In een op de drie gemeenten meer cybercrimes dan inbraken

In een steeds groter deel van Nederland nemen cybercrimes de overhand. Inmiddels wordt in 32,1% van alle gemeenten vaker een digitaal misdrijf gemeld bij de politie dan een inbraak. Dit geldt met name voor de noordelijke provincies.

Het verschil is het grootst in Dalfsen. Daar waren in de eerste negen maanden van dit jaar vier inbraken en 34 meldingen van cybercriminaliteit. Ook in Waalwijk is het verschil groot: 25 inbraken en 79 cybercrimes.

Onderzoeksmethode

Hoe ontwikkelt cybercrime zich in Nederland? Om dit in kaart te brengen, analyseerde VPNGids.nl de meest recente politiecijfers over meldingen van cybercriminaliteit. Hierbij is specifiek gekeken naar het aantal geregistreerde cybercrime-incidenten. Tevens werd een vergelijking gemaakt met inbraakcijfers om digitale misdrijven nog beter in perspectief te zetten.

VPNGids.nl bracht drie keer eerder cybercrimecijfers in kaart. In mei vorig jaar bleek
dat voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis het aantal cybercrimes hoger dan het aantal inbraken was. Eind vorig jaar bleek het aantal cybercrimes opnieuw sterk toegenomen ten opzichte van 2019. Ook in mei nam het aantal meldingen verder toe.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen