SP wil een einde aan bemiddelingsbureaus voor bevingsschade

Grote scheur in de muur en het kozijn van een huis

De SP wil dat het kabinet een halt toeroept aan bemiddelingsbureaus die geld verdienen aan de schadeafhandeling van bevingsschade in het Groningse aardbevingsgebied. De linkse oppositiepartij vindt het onacceptabel dat deze bureaus de privacy van inwoners schenden en er ook nog geld mee verdienen. De fractie vraagt aan het kabinet welke wettelijke mogelijkheden ze heeft om “dit soort verdienmodellen” te stoppen.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Sandra Beckerman (SP) aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw.

Geen beroep op compensatieregeling

Beckerman werd onlangs per brief benaderd door Loket Bevingsschade. Dat is een bemiddelingspartij die belooft om de schadeafhandeling op zich te nemen voor mensen die in het aardbevingsgebied in Groningen wonen. Daarvoor rekent het bedrijf een percentage van het vastgestelde schadebedrag.

Het SP-Kamerlid maakt bewust geen gebruik van de schaderegeling om een vergoeding te krijgen die door gaswinning is veroorzaakt. “Straks verschijnt mijn naam op een lijstje. Dat komt wat gek over. Daarom heb ik geen schade gemeld en zet ik me puur in voor andere gedupeerden”, zei ze vorige week tegen de Groningse blog Sikkom.

IMG dreigt met juridische stappen

Haar verontwaardiging was dan ook groot toen de brief van het bemiddelingsbureau op haar deurmat viel. Mogelijk heeft het bemiddelingsbedrijf zich schuldig gemaakt aan identiteitsfraude. Volgens Sikkom deed Loket Bevingsschade zich voor als de eigenaar van een huis en logde met zijn eigen DigiD in op de systemen van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) om te kijken of er al een schademelding was ingediend op een specifiek adres.

Het IMG, dat verantwoordelijk is voor de afhandeling van schadeclaims van burgers die in het Groningse gaswinningsgebied wonen, zei niet te weten hoe het bemiddelingsbureau aan de gegevens is gekomen. “Als blijkt dat er op onrechtmatige wijze gegevens zijn verkregen, neemt het IMG vervolgstappen”, zo dreigde de organisatie.

Na het voorval trof het IMG voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat persoonsgegevens in de handen van de verkeerde personen terecht komen.

Kans op datalekken bij IMG minimaliseren

Beckerman was niet tevreden over deze uitkomst en besloot om een reeks schriftelijke vragen te stellen aan staatssecretaris Vijlbrief. Ze maakt er geen geheim van dat ze het onwenselijk vindt dat er bemiddelingsbureaus bestaan die geld verdienen aan de schadeafhandeling van bevingsschade. Het Tweede Kamerlid wil van de staatssecretaris horen of hij er net zo over denkt.

De politica informeert welke mogelijkheden Vijlbrief heeft om te voorkomen dat bemiddelingsbureaus aan persoonsgegevens komen bij het IMG door zich voor te doen als gemachtigde terwijl ze dat niet zijn. Het liefst ziet ze ook dat er een beperking komt op het raadplegen van de database van het Kadaster om adresgegevens op te vragen.

De SP’er vraagt aan de staatssecretaris of er sprake is van een tweede datalek in een maand tijd bij het IMG. Gegevens over adressen die bevingsschade hebben gemeld om in aanmerking te komen voor compensatie, had immers nooit aan derden verstrekt mogen worden. “Wat gaat u doen om te zorgen dat de kans op datalekken vanuit het IMG wordt geminimaliseerd?”, zo vraagt het Kamerlid aan Vijlbrief.

SP pleit voor meer onafhankelijke ondersteuning

Beckerman is niet te spreken over het feit dat de huisstijl van Loket Bevingsschade sterk lijkt op dat van het IMG. De eigenaar noemde dat tegenover Sikkom “puur toeval”. De SP’er vindt dit misleidend en vraagt of de staatssecretaris dat ook vindt. Wat het Kamerlid eveneens misleidend vindt, is dat het bemiddelingsbureau nergens in de brief vermeldt dat het 15 procent (exclusief BTW) van het vastgestelde schadebedrag in rekening brengt.

Een andere vraag die het Kamerlid heeft voor de bewindsman, is hoeveel bemiddelingsbedrijven er zijn die geld verdienen aan de schadeafhandeling. “Welke wettelijke mogelijkheden zijn er om dit soort verdienmodellen te stoppen?”, wil ze van de staatssecretaris weten.

Beckerman pleit voor meer onafhankelijke ondersteuning tijdens het melden en beoordelen van schade. Dan is er in haar ogen minder behoefte om een beroep te doen op bedrijven als Loket Bevingsschade. Ze wil van Vijlbrief weten wat hij eraan gaat doen om dit mogelijk te maken voor gedupeerden.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen