Logo van Amazon op een filiaal in Palo Alto

Sociaal medium Parler uit de lucht door ingrijpen Amazon

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2021
Leestijd: 6 minuten, 18 seconden

Het sociale medium Parler is sinds maandagochtend offline. Nadat Google en Apple de app uit hun applicatiewinkel hadden verwijderd, heeft Amazon vanochtend de hosting stopgezet. Zowel de app als de website is hierdoor niet langer bereikbaar voor gebruikers.

Dat schrijven diverse online media.

Parler is een populair platform onder Trump-aanhangers

Parler is een sociaal medium dat als alternatief fungeert voor microblog Twitter. Het platform telt tien miljoen leden, waarvan vier miljoen actieve gebruikers. Ook president Trump is actief op Parler: op het moment van schrijven heeft hij meer dan 2,3 miljoen volgers. Na de bestorming van het Capitool in de VS nam het ledenaantal explosief toe.

Parler wordt voornamelijk gebruikt als toevluchtsoord voor Trump-aanhangers. Daar worden ze namelijk minder op de vingers gekeken door gevestigde sociale media als Facebook, YouTube en Twitter. Hier kunnen ze zeggen wat ze denken en voelen zonder dat ze de mond worden gesnoerd. De afgelopen weken heeft dat beleid echter voor gezorgd dat er regelmatig wordt opgeroepen tot geweld, bedreigingen en intimidatie tegen politieke kopstukken.

Google en Apple verwijderen Parler uit app-winkel

Om die reden verwijderde Google afgelopen vrijdag de applicatie van Parler uit de Play Store. “Om een app via Google Play te kunnen distribueren, eisen we dat Parler een robuust moderatiesysteem implementeert”, zei de zoekmachinegigant in een persverklaring. Door de aanhoudende en ‘urgente bedreiging van de openbare veiligheid’, besloot Google om de app uit zijn applicatiewinkel te halen. Als Parler erin slaagt om deze problemen op te lossen, krijgt de app weer toegang tot de Play Store.

Ook Apple verwijderde afgelopen weekend Parler uit de App Store. Het techbedrijf gaf het sociale medium een etmaal de tijd om aanpassingen te doen. Daar slaagde het platform niet in op zo’n korte termijn, waarop Apple de app net als Google uit de App Store haalde. “Content die het welzijn van anderen bedreigt of bedoeld is om aan te zetten tot geweld of andere wetteloze handelingen, is nooit aanvaardbaar geweest in de App Store”, zo verdedigde Apple zijn besluit.

John Matze, oprichter en CEO van Parler, was het niet eens met deze beslissing en zei dat zijn platform niet verantwoordelijk is voor alle berichten die gebruikers plaatsen. Volgens hem is het een welbewuste poging van Google en Apple om de concurrentie te beperken. In een blogpost -die inmiddels offline is gehaald- riep hij Parler-gebruikers op om hierover te klagen bij politici. Tot slot stelde Matze dat het verwijderen van de app uit de app-winkels een poging is om de vrijheid van meningsuiting in te perken.

Amazon: ‘Parler vormt risico voor openbare orde en veiligheid’

Door de applicatie uit de Play Store en App Store te verwijderen, konden gebruikers niet langer berichten plaatsen via de app. Via de webbrowser kon dat echter nog wel. Amazon, die via haar dienst Amazon Web Services (AWS) de hosting van Parler.com voor haar rekening nam, had gewaarschuwd dat de website op zwart zou gaan als Parler geen maatregelen trof tegen de gewelddadige en extremistische uitingen op het platform.

Aangezien dat niet is gebeurd, kon Amazon niet anders dan daad bij woord voegen. Sinds maandagochtend Nederlandse tijd is Parler.com dan ook niet langer bereikbaar. “Omdat Parler niet kan voldoen aan onze algemene voorwaarden en het platform een zeer reëel risico vormt voor de openbare orde en veiligheid, schorten we het account van Parler op vanaf 10 januari middernacht Amerikaanse tijd (Pacific Standard Time)”, vertelt een woordvoerder per e-mail aan Business Insider.

Hoelang de website op zwart gaat is onduidelijk. CEO Matze zei in een inmiddels verwijderde pot dat het zeker een week gaat duren om de website van de grond af op te bouwen. Tevens zei hij in zijn statement dat hij rekening had gehouden met dit scenario en dat zijn platform niet afhankelijk is van de hostingdiensten van Amazon. Welke provider het sociale medium in de toekomst gaat hosten, is onbekend.

Update (12 januari 2021): Parler is niet van plan om zonder gevecht ten onder te gaan. The Hill schrijft dat het platform Amazon voor de rechter sleept wegens contractbreuk en machtsmisbruik. John Matze, CEO van Parler, wil dat de rechter de opdracht geeft aan Amazon om het sociale netwerk weer online te zetten. Hij meent dat Amazon met twee maten meet in vergelijking met gevestigde sociale media. Tevens zou het uit de lucht halen van de website een maatregel zijn die in het voordeel uitpakt voor Twitter.

Juridische experts denken niet dat de rechtszaak kans van slagen heeft. Belangrijkste hiaat is dat Parler niet kan bewijzen dat Amazon en Twitter samenspannen tegen het platform. Een woordvoerder van Amazon zegt zich geen zorgen te maken over het geding. “We hebben onze zorgen weken van tevoren kenbaar gemaakt tegenover Parler. Gedurende deze periode zagen we een significante toename van gevaarlijke content in plaats van een afname. Dat heeft ertoe geleid dat we onze dienstverlening hebben opgeschort”, aldus de woordvoerder.

Update (13 januari 2021): in een reactie laat Amazon weten dat de claim van Parler ongegrond is. Niet de Amerikaanse retailer, maar juist Parler maakt zich schuldig aan contractbreuk. Het stoppen van de webhosting is dan ook ‘een laatste redmiddel’.

“In deze zaak toonde Parler zich niet bereid en niet kundig om content van de Amazon-servers te verwijderen waarmee de publieke veiligheid werd bedreigd”, aldus Amazon. “Het gaat hierbij om het aanmoedigen en plannen van verkrachting, mishandelen en vermoorden van bestuurders en burgers die met naam en toenaam werden genoemd.”

Amazon verwijst naar artikel 230 in de Communications Decency Act, waarin staat dat bedrijven niet verantwoordelijk zijn voor wat gebruikers van een platform online zetten. Tevens genieten zij immuniteit wanneer ze content modereren. “Dit is precies wat hier aan de orde is. Wij blokkeerden de toegang tot content die wij extreem gewelddadig en intimiderend vinden.”

Update (18 januari 2021): Parler.com is weer bereikbaar. Berichten posten en foto’s en video’s is er voorlopig nog niet bij. Op de voorpagina zien we het gezicht van John Matze met de vraag ‘Hallo wereld, staat dit ding aan?’. Daaronder zien we een zandloper, het universele symbool dat er technische problemen zijn.

Oprichter en directeur Matze heeft een boodschap op de voorpagina van het sociale medium gezet. “Nu lijkt het me het juiste moment om jullie -zowel liefhebbers als haters- eraan te herinneren waarom we dit platform zijn begonnen. Wij vinden dat privacy het grootste goed is en dat vrijheid van meningsuiting essentieel is, in het bijzonder op sociale media. Het is altijd ons doel geweest om een niet-partijgebonden platform te bieden, waar men het recht op beide kan genieten en in praktijk brengen. Ieder obstakel dat voor ons ligt zullen we oplossen. We willen jullie binnenkort weer terug verwelkomen. We zullen ervoor zorgen dat het maatschappelijk debat niet te gronde wordt gericht!”

Update (22 januari 2021): Amazon hoeft de webhosting van Parler.com niet te herstellen. Volgens de rechter is er geen sprake van contractbreuk en ontbreekt ieder bewijs voor samenzwering om het platform monddood te maken.

De rechtbank meent dat de samenleving er niet mee gediend is om op dit moment Parler weer beschikbaar te stellen voor het publiek, omdat er teveel gewelddadige content en retoriek op te vinden is. Met de bestorming van het Capitool nog vers in het geheugen vindt de rechter dat dan ook niet gepast. Bovendien heeft Amazon Parler hiervoor meer dan eens gewaarschuwd. En een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Een woordvoerder van Amazon vertelt aan persbureau Reuters dat ze verheugd is met de uitspraak van de rechtbank. “Deze zaak ging niet om de vrijheid van meningsuiting. Het draaide om een klant die voortdurend onze algemene voorwaarden overtrad.” Parler was niet bereikbaar voor commentaar.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen